Fotoavond over werken op het land in vroegere jaren

  Nieuws
Zo zag de veeteelt er vroeger ongeveer uit. (Vereniging Historisch Beemster)
Zo zag de veeteelt er vroeger ongeveer uit. (Vereniging Historisch Beemster) (rodi.nl)

REGIO - Cor en Lida Roet willen geïnteresseerden graag een nostalgisch kijkje geven over hoe het er in de jaren rond 1900 tot 1960 aan toeging in de tuinbouw, de veeteelt en de akkerbouw. Hoe was het leven vroeger op het platteland? Deze avond vindt maandag 5 november plaats in de Z-inn Kapel, Zuidoostbeemster, en donderdag 29 november in Onder de Linden in Middenbeemster.
De tuinders verbouwden hun producten op kleine perceeltjes grond. Hier kwam veel handwerk bij kijken. Kassen waren er amper en het verbouwen van producten onder platglas was heel bewerkelijk. De meeste tuinderijen waren gevestigd in Zuidoostbeemster.
De veeteelt was vroeger kleinschalig. Een boer had hooguit 20 tot 25 koeien die met de hand gemolken werden. Het grasmaaien gebeurde nog met de zeis en het hooien was bijzonder tijdrovend. Ook werd de mest met de kruiwagen naar de mestvaalt gereden.
De akkerbouwers moesten vroeger de aardappelen met de hand poten en met de hand rooien. Tarwe maaiden ze handmatig met de sikkel, waarna de schoven tegen elkaar werden gezet om te drogen. Daarna brachten ze de schoven naar de boerderij, waar ze op grote klampen werden gezet tot de rondtrekkende dorsmachine langskwam om te dorsen.

Meer informatie

Wie deze fotoavond van het Historisch Genootschap Beemster graag wil bijwonen, is maandag 5 november om 20.00 uur van harte welkom en kan vanaf 19.30 uur inlopen in de Z-inn Kapel. Deze bevindt zich op Pr. Wilhelminasingel 37A in Zuidoostbeemster. Donderdag 29 november is de avond nog een keer. Dan begint het opnieuw om 20.00 uur, met om 19.30 uur inloop. De locatie is echter deze keer Onder de Linden, Middenweg 150 in Middenbeemster.
Reserveren is wel verplicht. Dit kan per e-mail, via: info@historischgenootschapbeemster.nl of via tel.: 0299-673500 (Hilda Reijm), onder vermelding van naam, datum en aantal personen. Voor HGB-leden is de toegang op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is) gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree 3,50 euro. Ook voor wie deze avond lid wordt van het HGB is de entree alsnog gratis.

Meer berichten