Wat verandert er voor de agrosector na Brexit - Waar moeten bedrijven in maart volgend jaar rekening mee houden
  Nieuws

Laat u niet verrassen. Raadpleeg brancheorganisatie en kijk voor actuele informatie op BrexitLoket.nl. (Foto: aangeleverd)
Laat u niet verrassen. Raadpleeg brancheorganisatie en kijk voor actuele informatie op BrexitLoket.nl. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO - Volgend jaar, 29 maart 2019, verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie. Door dit vertrek gaan andere handelsafspraken gelden. Welke afspraken dat zijn, weten Nederland pas als de Brexit-onderhandelingen rond zijn. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen staat vast dat bedrijven uit de agrosector te maken krijgen met extra procedures. Denk aan certificaten, fytosanitaire controles en douaneformaliteiten. Dat leidt tot langere doorvoertijden en hogere kosten.
Om ook na 29 maart 2019 producten te importeren en exporteren van en naar het VK is het voor bedrijven die zaken willen blijven doen met het VK essentieel om nú al actief voorbereidingen in gang te zetten. Dat geldt ook voor bedrijven die niet direct handel drijven met het VK, maar voor onderdelen van hun productieproces afhankelijk zijn van ketenpartners. Ketenpartners die wel directe zaken doen met het VK.

Handelsafspraken

Actief in de agrosector? En zakelijke banden met het Verenigd Koninkrijk? Dan gaan er binnenkort een aantal zaken veranderen. Want na 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Door dit vertrek gaan andere handelsafspraken gelden. Welke afspraken dat zijn, weet Nederland pas als de Brexit onderhandelingen rond zijn. Wel staat vast dat de agrosector te maken krijgt met extra procedures. Zoals certificaten, fytosanitaire controles en douaneformaliteiten. Dit leidt tot langere doorvoertijden en hogere kosten.
Voorbereiden

Hier kunnen Nederlandse bedrijven zich nu wel op voorbereiden door te zorgen dat hun producten ook na de Brexit hun weg blijven vinden naar het Verenigd Koninkrijk. Weten wat de Brexit voor de Nederlandse onderneming betekent? Ga dan naar brexitloket.nl en doe de Brexit Impact Scan.
Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles, vergelijkbaar zijn met landen buiten de Europese Unie. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer importvergunningen, facturen, belastingen, dataverwerking en -opslag, arbeidscontracten en licenties. Zelfs als uw bedrijf niet rechtstreeks zakendoet met het Verenigd Koninkrijk, kunt u met de gevolgen te maken krijgen, bijvoorbeeld via uw toeleveranciers
Laat u niet verrassen. Raadpleeg uw brancheorganisatie en kijk voor actuele informatie op BrexitLoket.nl. Zolang de onderhandelingen nog lopen blijven alle scenario’s van Brexit mogelijk. Houd daarom rekening met alle mogelijke scenario’s, ook met een no deal-scenario.
Hieronder vindt u een overzicht van alle organisaties waar u als agro-ondernemer praktische informatie kan vinden om u voor te bereiden op Brexit. Wilt u controleren waar u, met uw specifieke situatie rekening mee moet houden? Doe dan de Brexit Impact Scan!
Douane

Als het VK de EU verlaat, gaan er andere douaneregels gelden voor dit gebied. Na de Brexit moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de Unie. Of als u goederen uitvoert naar het VK. U kan te maken krijgen met (langere) wachttijden bij de grens. Houd daar rekening mee bij just-in-time-delivery en bij bederfelijke waar. U leest meer op de website van de douane: Wat betekent de Brexit voor mijn douanezaken?
Bron: Rijksoverheid Brexitloket

Meer berichten