'De boeken en de wieken in' - Nieuwe molenaar Korenmolen De Nachtegaal

  Nieuws

MIDDENBEEMSTER - Bij korenmolen De Nachtegaal, de enige molen in de Beemster, is sinds begin november van dit jaar een derde molenaar gediplomeerd en bevoegd om geheel zelfstandig een molen te laten draaien. Naast Ger Meinema en Sander Hupkes is nu ook Paul Buurmans als gediplomeerd molenaar bevoegd. De bevlogen en enthousiaste molenaar vertelt dat het vak van molenaar vroeger vanzelfsprekend van vader op zoon werd doorgegeven. Het ambacht werd niet in de schoolbanken uiteengezet, maar met vallen en opstaan aangeleerd. 'Tegenwoordig draait alles om goedkeuring en certificering. Het is dan ook zeker niet zo verwonderlijk dat vandaag de dag veel windmolens in ons land stilstaan, niet alleen door matige omstandigheden, gebrek aan wind of financiën maar simpelweg door een tekort aan molenaars!', aldus Buurmans.De diplomering voor het vak van molenaar komt je dus niet zomaar even aanwaaien. Hoe kwam Buurmans er dan toe om zich toe te leggen op het vak van molenaar? "Ergens begin 2014 fietste ik toevallig langs de Nachtegaal tijdens de open dag. Ik raakte in gesprek met de molenaar en vernam dat er een ernstig tekort aan molenaars dreigt." Met een zuiver bancaire achtergrond had hij niet echt raakvlakken met het vak van molenaar, maar vanwege historische belangstelling betreffende de molen besloot hij verder te informeren. Na wat wikken en wegen besloot Buurmans zich aan te melden bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars om voor de opleiding in aanmerking te komen. "Dit lukte!"

In de leer


Buurmans dook vervolgens niet alleen de boeken in, maar ook de wieken in. "Hoogtevrees is een ernstige handicap als je de wieken in moet, fysieke inspanning is meer regel dan uitzondering en ook moet je zeker geen last hebben van smetvrees of bang zijn voor kou of nattigheid", lacht de nieuwe molenaar. Wat veel mensen niet weten is dat voor het vak van molenaar een forse hoeveelheid aan theorie moet worden bestudeerd. In combinatie met de praktijkervaring die hij heeft opgedaan bij de Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans en voorts bij de andere molenaars van de Nachtegaal heeft dit alles een mooie basis gelegd voor het molenaarschap. Buurmans mocht in november, na twee jaar en vier maanden, dan eindelijk het bijbehorende speldje van het molenaarschap ontvangen! "Ik ben enorm blij en trots. Met veel plezier zet ik mij samen met de andere molenaars en de vrijwilligers in voor de Korenmolen De Nachtegaal. Een prachtige molen, en de enige molen in de Beemster!"

Vrijwilligers


Naast draaien en malen komt er bij een windmolen natuurlijk nog veel meer kijken. Het bestuur van De Nachtegaal (waaronder Buurmans) is daarom ook enorm blij met alle steun van de trouwe schare vrijwilligers die zich verdienstelijk maken met timmeren, schilderen, de molenwinkel, het verzorgen van de beplanting en de vele andere bezigheden. Deze vrijwilligers zijn op hun beurt zeer tevreden over de gemoedelijke sfeer en hun taak of de bijdrage die zij kunnen leveren.
Buurmans: "Mensen die belangstelling hebben om meer te horen over de mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij deze unieke Beemstermolen zijn van harte welkom om eens langs te komen op de Hobrederweg in Middenbeemster!"

Molenwinkel


Tevens is iedereen altijd welkom tijdens de openingsuren op woensdagmiddag en zaterdag. Dan is de molen gratis te bezoeken. Tevens worden er in de molenwinkel op de begane grond diverse windgemalen producten verkocht. Naast tarwemeel, tarwebloem, speltmeel, speltbloem en vijfgranenmix zijn vooral de pannenkoekenmix en kruidkoekmix zeer populair. "Veel van onze klanten komen ook langs voor een bakadvies of om leuke recepten uit te wisselen!"
Voor meer informatie: zie ook www.nachtegaalbeemster.nl.

Meer berichten