Kronkelende slangen in de Heemtuin - Adelbertus Energie Prieel onderdeel van Monnikenwerk

Nieuws

EGMOND-BINNEN - Jack Breed (afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie) tegenwoordig al een tijdje woonachtig in Makkum heeft een kunstwerk gefabriceerd 'Anomalie Energie Prieel' van twee in elkaar verweven slangen. Met een enorme vrachtwagen werd het kunstwerk over de afsluitdijk naar Egmond-Binnen gereden waar het staat opgesteld in de natuurlijke Heemtuin van stichting Wielemaker aan de St. Adelbertusweg.


Jack heeft het kunstwerk gemaakt als onderdeel van het project Monnikenwerk van Stichting De Wielenmaker, die hiervoor subsidie verkreeg van Europa en de provincie. Zij heeft ook vele kunstwerken elders in de wereld staan, o.a. op Antartica, Ecuador, Argentinië, Noorwegen en nog vele landen. De enorme passie en gedrevenheid brachten haar over de gehele wereld, waar zij het avontuur niet schuwde.

Speciale plek


Er was vooraf wat discussie over de plaats van het beeld van de slangen, maar het beeld staat op zijn plek in de Heemtuin. Jack zei hierover “Het beeld is speciaal gemaakt voor die plek in de Heemtuin. De huidige plek is zelfs door wichelroedes bepaald en door een beuk die er staat.Zo'n kosmisch geheel zou veel te mooi zijn voor een rotonde of op een kruising van wegen ”. Afgelopen zaterdag tijdens de open dag was er zeer veel belangstelling voor het kunstwerk.

Monnikenwerk


De Wielenmaker houdt zich bezig met het beheer van een heemtuin en natuur- en milieueducatie, landschap en cultuurhistorie. Tien vrijwilligers zetten zich hier voor in. In 2003 werd het project Monnikenwerk bedacht. De doelstelling van Monnikenwerk was het aan elkaar koppelen van cultuurhistorisch waardevolle elementen, deze elementen te ontwikkelen en weer zichtbaar te maken in het landschap. Een wandelpad genoemd het Monnikenpad voert langs deze elementen en vertelt, middels informatiepunten, het verhaal van de rijke historie van de bakermat van Holland, waarin de Abdij van Egmond zo een grote rol speelde. Voor De Wielenmaker was het een manier om het kwetsbare strandwallen/strrandvlaktelandschap onder de aandacht te brengen van een groter publiek. De aanleiding daartoe was het dempen van een paar meanderende sloten in 2003, die herinnerden aan de tijd dat daar de zee nog binnen stroomde. Er werd een projectteam opgericht met alle actoren in het gebied. Naast het Monnikenpad werden ideeën ontwikkeld voor het haventje (Stet) van Egmond-Binnen, de dam van boer Dekker, die een brug moest worden en een kunstwerk op de lelijke kruising St. Adelbertusweg/Randweg.

Landschapsprijs


In 2007 deed De Wielenmaker mee aan een wedstrijd van de provincie: maak een ontwerp van je omgeving waarbij de cultuurhistorie een grote rol speelt. Het plan paste daar prachtig in en De Wielenmaker won de wedstrijd. "Daar waren we natuurlijk erg blij mee", zegt Peter Lassooy van De Wielemaker. "Duizend euro was de prijs, die besteed moest worden aan het project. Dat was niet genoeg, dus is het bestuur met de provincie gaan praten hoe dat bedrag kon worden opgevoerd. De provincie stelde voor om het plan uit te werken in samenwerking met cultuuractoren en stelde hiervoor een bedrag ter beschikking. Er werd een commissie samengesteld waarin alle betrokken instanties vertegenwoordigd waren."

Samenstelling commissie


Landschapsarchitect en coördinatie van het project Rik de Visser en landschapsarchitect en ecoloog Klaasjan Wardenaar, beiden van Vista landscape and urban design. Beeldend kunstenaar Jack Breed. Historicus Jean Roefstra. Architect Philip Zwart van Noord-Holland Architecten BNA. Communicatiedeskundige Johan Stuart en projectleider Peter Mol van Landschap Noord-Holland. Coördinatie vanuit de Gemeente Bergen Kees Aardenburg. Coördinatie en ontwikkeling Heilooër Zeeweg Maria Snel. Coördinatie vanuit het Hoogheemraadschap Jan Wentink. Coördinatie PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland Leon Terlouw. Coördinatie Vereniging voor Dorpsbelangen Jaap Kramer. Directie Peter Lassooy als voorzitter Stichting De Wielenmaker. Secretariaat Bert van Engen als secretaris Stichting De Wielenmaker

Ruimtelijke visie Monnikenwerk


Stichting De Wielenmaker heeft Vista landscape and urban design gevraagd een ruimtelijke visie op te stellen. "De basis hiervoor vormde vanzelfsprekend het verhaal van Stichting De Wielenmaker", vervolgt Lassooy. "Het project omvat onder andere het zichtbaar maken van de historische verbinding tussen de abdij en de Adelbertusakker door een samenhangende uitstraling. Een kunstwerk op de kruising Sint Adelbertusweg/Randweg. Herinrichting van het haventje van Egmond-Binnen. De bedoeling is om hier een leuke plek van te maken aan de rand van Egmond Binnen, die uitzicht biedt over het open landschap. De haven krijgt vlonders, zodat het ook mogelijk is hier met een kano de polders te verkennen. Inrichting van het wandelpad langs de Egmonderbinnenvaart. De dam van Dekker vervangen door een brug zodat het haventje per kano bereikbaar is. Herinrichting van de zuidkant van de Heilooër Zeeweg met een ecologische zone, waarin het wandelpad wordt opgenomen. Bewegwijzering en informatievoorziening."

Van droom naar daad


Naast provinciale en rijkssubsidie werden nog een aantal andere subsidiegevers gevonden en kon De Wielenmaker aan de slag. Inmiddels zijn een aantal onderdelen gerealiseerd. Er is een brug gebouwd in de stijl van de abdij. De St. Adelbertusweg is heringericht en hier zijn kloostermoppen ingestraat met voetafdrukken van de kinderen van het dorp, Er is bewegwijzering en informatie aangebracht. Voor het haventje liggen de schetsen klaar.

Het kunstwerk


In 2007 werd aan Jack Breed (lid van de projectgroep) gevraagd om met een voorstel te komen voor het kunstwerk. Het ontwerp zag er veelbelovend uit, maar uiteindelijk werd het afgeblazen door de provincie uit beleidsoverwegingen: geen kunstwerken op rotondes en kruispunten. Jack moest opnieuw aan de slag en samen met de gemeente werd het pleintje in het dorp aangewezen. Jack maakte een opzienbarend ontwerp en als eerste werden de bewoners aan het pleintje er bij betrokken. Ze vonden het geweldig en gaven alle medewerking. Er werd een maquette gemaakt en het plan werd uitgewerkt. Uiteindelijk werd het door de Kunstcommissie van de gemeente Bergen verworpen.

Adelbertus Energie Prieel


De tijd begon zich nu tegen De Wielenmaker te keren, want de provincie had een termijn gesteld aan de subsidietoewijzing. Omdat een andere plek niet snel gevonden kon worden besloot het bestuur om de heemtuin beschikbaar te stellen. Die ligt immers ook aan het Monnikenpad. De provincie had hier geen bezwaar tegen. De opdracht werd iets anders geformuleerd. Het moest ondergeschikt zijn aan de natuur van de heemtuin en hiermee een eenheid vormen. Geen kunstwerk in die zin dat men er alleen maar naar kon kijken maar meer een gebruiksvoorwerp. Jack bedacht het Adelbertus Energie Prieel. Op 13 augustus werd het beeld feestelijk onthuld door de vrijwilligers van de Wielenmaker en Jack Breed.
Een uitgebreide beschrijving van de totstandkoming van het beeld en de carrière van Jack Breed is te vinden op www.rodi.nl/egmondnieuws