Sebas uit Egmond aan den Hoef won   op overtuigende wijze het project Rembrandt.
Sebas uit Egmond aan den Hoef won op overtuigende wijze het project Rembrandt. ((Foto: Fleur Dassen))

Sebas Groot: 'Een droom die uitkomt'

EGMOND AAN DEN HOEF - Na een zinderende finale werd Sebas Groot uit Egmond aan den Hoef de zondagavond winnaar van Project Rembrandt. De jury verkoos de 21 jarige student Kunstgeschiedenis tot beste amateur kunstschilder van Nederland.

Sebas nam het in de finale van het NTR programma op tegen Suzana (44) uit Putte, Nard (45) uit Apeldoorn en Ruben (34) uit Leerdam. Als finaleopdracht mochten de finalisten twee maanden thuis aan een eigen meesterwerk werken. Juryleden Pieter Roelofs en Lita Cabellut beoordeelden het werk van Sebas als beste.

Niet alleen waren ze erg onder de indruk van zijn meesterwerk 'Een vallend boek', ook waren ze verbluft door de groei die Sebas gedurende het programma doormaakte.

Burn-out en depressie

In het meesterwerk van Sebas staat het thema burn-out en depressie onder jongeren centraal. Pieter bewonderde hoe Sebas gebruik had gemaakt van motieven van oude meesters, en daar iets nieuws mee gedaan had. Lita noemde het werk "prikkelend en ontroerend". Het winnende werk wordt vanaf morgen (maandag 8 april) geëxposeerd in het Atrium van het Rijksmuseum, vrij toegankelijk voor publiek.

'Ongelooflijk'

Sebas kan nog niet helemaal bevatten dat hij de winnaar is van Project Rembrandt. "Het is ongelofelijk. Ik ben 21 jaar en mijn werk hangt straks in het Rijksmuseum. Ik heb zoveel geluk, het voelt bijna oneerlijk", zegt hij.

"Niet gedacht dat het mogelijk was, het is een droom die uitkomt."

Ruud de Waard
Meer berichten