Ila tussen twee van haar poppen.
Ila tussen twee van haar poppen. ((Foto: aangeleverd))

'Kinderen weten alles van toveren en magie'

SCHOORL – De horizon van poppenspeelster Ila van der Pouw kleurt almaar zonniger. Twintig jaar succes blijken voor de Schoorlse de springplank naar een mooie toekomst.

Een creatieve duizendpoot met een vaatje extra energie. Ila van der Pouw is voortdurend bezig met het verbeteren van haar voorstellingen, met het bedenken van nieuwe ideeën. Steeds met het oog op haar doelgroep, jeugd van de basisschool. Ze heeft uitgesproken opvattingen: "Kinderen weten alles van toveren en magie. Terwijl ze welwillend de opvoedkundige lessen van volwassenen lijken op te pikken, is hun wereld nog altijd doortrokken van toverspreuken en magische rituelen." De Schoorlse speelt daarop in met voorstellingen, waarbij de fantasie van de jeugd wordt geprikkeld in een wereld zonder muurtjes.

Indrukwekkend theater

Van der Pouw speelt daarbij met manshoge poppen, waarbij ze vaak alle rollen voor haar rekening neemt. Ook in technische zin indrukwekkend theater. Het brengt de kinderen in vervoering. Waarbij de poppenspeelster het niet kan laten een vrolijke knipoog naar de emancipatie te maken. Met Sofie in de GVR, de voorstelling die in 2016 startte, in een hoofdrol. Het meisje blijkt in staat om heel wat reuzen te vellen. Een heldenrol. En in Tarzan, het stuk waarmee Van der Pouw in 2018 op de proppen kwam, blijkt de hoofdpersoon uit het oerwoud een meisje.

Ongeschonden kerk

Het is de vraag of dat een vervolg krijgt. Van der Pouw: "Ik kom een keer in de twee jaar met een nieuwe voorstelling. We zijn nu aan het werk met 'De klokkenluider van de Notre Dame'. Dat plan hadden we overigens al voordat de brand daar uitbrak. Hoe dan ook, in 2020 kan mijn publiek de ongeschonden kerk zien. Ik kruip dan in de huid van Quasi Modo. Het kost best nog wel wat tijd om alles helemaal goed te krijgen, maar het wordt een mooie voorstelling. Het is gebruikelijk dat de premières van mijn stukken in De Vest zijn. Ik reken erop dat dit nu ook weer zo zal zijn."

Bijzonder uitstapje

In de laatste week van november maakt de poppenspeelster een bijzonder uitstapje: "We treden dan een week in China op. Gaan langs een aantal scholen. Dat moet je anders voorstellen dan in Nederland. De voorstellingen zijn niet in een aula, maar alle scholen hebben een echte theaterzaal. Met plaats voor zo'n 750 toeschouwers. Altijd volle bak. Mijn manier van poppenspelen kennen ze daar helemaal niet. Ze kunnen van alles, zoals vuurspuwende poppen, maar die grote poppen, dat is daar uniek. We doen de show in het Engels en dat wordt vertaald op LED-schermen."

Een kostbare klus met die grote decors naar China? "Nee, zo werkt het niet. We doen daar Tarzan. Het oerwoud wordt geprojecteerd op een groot scherm achter het podium. Aan het plafond hangen lianen. En twee decorstukken bouwen ze net zo na als wij dat willen. Dat gaat perfect. Het wordt dit jaar de dertiende keer dat we zo'n tournee maken."

De Schoorlse theatermaker zal het komend seizoen vele schouwburgen in Nederland en Vlaanderen bezoeken met Tarzan.

Meer berichten