Literaire Wandeling in Groet Hier is zon, zee en zand

Algemeen
Voor de vijfde keer in vijf jaar en vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2019 in Groet wordt de literaire wandeling door Groet gehouden.
Voor de vijfde keer in vijf jaar en vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2019 in Groet wordt de literaire wandeling door Groet gehouden. (Foto: Hans van der Kroef)

GROET - Voor de vijfde keer in vijf jaar en vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2019 in Groet wordt de literaire wandeling door Groet gehouden.

Geprolongeerd op zondagen 21 en 28 juli. En op zondagen 4 en 11 augustus (de dag na Eldorado Poetry zaterdagavond 10 augustus), alle onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve en samensteller van het boek Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 20,-dat is inclusief het gelijknamige boek (ter waarde van € 20), aanmelding kan via info@conserve.nl . Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in café Mereboer in Groet en krijgt per persoon € 2,50 korting.

Inspiratiebron voor schrijvers

De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal 'Teun de Jager' dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl en werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis wat leidde tot een verkoop van plm. een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was.

Familie Brusse

Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon – de latere kunstenaar Mark Brusse – werd er geboren in 1937 het stenen huis 'De Krocht' vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog een paar jaar geleden bezocht hij het witte kerkje en een paar jaar daarvoor ging hij met zijn Australische vrouw Joan op bezoek bij uitgever Kees de Bakker, van uitgeverij Conserve in Groet.

Vaste bezoeker Jan-Erik Romein

Vaste bezoeker was ook jaren geleden (toen de uitgeverij nog in Schoorl gevestigd was) Jan-Erik Romein die na de dood van zijn ouders de historici Jan en Annie Romein Verschoor aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde. Ook in de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en nog geen dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel in het huis dat hij geruild had met John Rädecker. Op de hoek van de Wagemakersweg bivakkeerde Nescio korte tijd.

Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat.

Bakermat voor Reve's romandebuut De avonden

In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Victor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in 'Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden'. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de bakermat gelegd is voor Reve's romandebuut De avonden. (In diezelfde Paardenhemel werkte dichteres Neeltje Maria Min jarenlang aan haar oeuvre.) Reve's cirkel met Schoorl en Groet is helemaal rond omdat Reve vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen.

Bij deelname ontvangt u ook het boek Hier is zon, zee en zand.