Kinderen en hun ouders verzamelen spelenderwijs zwerfafval op de Noord-Hollandse stranden.
Kinderen en hun ouders verzamelen spelenderwijs zwerfafval op de Noord-Hollandse stranden. ((Foto: Barbara Duiveman))

Beach Clean Bingo start in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE - Voor het derde jaar op rij wordt er deze zomervakantie op het strand bij Bergen en Egmond weer volop afval verzameld door kinderen en hun ouders. Samen met de vrijwilligers van Love Not Waste wordt vier weken lang het strand spelenderwijs schoongemaakt met het Beach Clean Bingo spel. De deelnemers verzamelen in teams al het afval dat op het strand ligt en het team, dat als eerste een volle bingokaart heeft verzameld, wint.

Op de bingokaart staan onder andere plastic doppen, PET-flesjes, zakdoeken en stukjes visnet. Afval dat nog steeds veel te vinden is op het strand. Uit onderzoek van Stichting de Noordzee blijkt dat er in Nederland vijftig miljoen kilo zwerfafval achterblijft in de natuur, dat is bijna drie kilo per Nederlander. Op het strand wordt daarvan per honderd meter zo'n 380 stukjes afval teruggevonden. "Niemand houdt van een vies strand, maar afval opruimen dat niet van jou is, is ook niet leuk. Daarom maken we er een spelletje van", zegt Gaby van Wonderen, initiatiefneemster van Love Not Waste. Ze legt uit waarom juist het schoonmaken in spelvorm een succes is. "Samen aan de slag gaan geeft extra energie en omdat je kunt winnen komt er een portie adrenaline en snelheid bij. Dat werkt zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Beach Clean Bingo is daarom voor alle leeftijden en alle nationaliteiten zijn welkom. We nodigen bewoners uit om mee te doen maar ook de toeristen die in Bergen en Egmond verblijven."

Speeldata, tijden & locaties

De cleanups vinden tijdens deze zomervakantie wekelijks plaats op twee locaties, te weten bij het duurzame strandpaviljoen Nautilus in Egmond aan Zee en bij surfschool Bergen aan Zee. Het is geschikt voor volwassen en kinderen en iedereen kan gratis meedoen. Het spel duurt een uur en daarna staat er een glas koude limonade en kopjes verse koffie klaar. Woensdag 17 juli om 13.30 uur, zaterdag 27 juli om 10.30 uur en zaterdag 3 augustus vanaf 10.30 uur kan men terecht bij strandpaviljoen Nautilus en donderdag 18 en 25 juli en 1 augustus om 13.30 uur is het verzamelpunt surfschool Bergen aan Zee.

Recycling

De deelnemers van Beach Clean Bingo scheiden hun afval na het spel in verschillende bakken om zoveel mogelijk te kunnen recyclen. De vrijwilligers van Love Not Waste bakken van de gevonden frisdrankdoppen nieuwe beach tennis rackets en maken van de stukjes visnetten een volleybalnet. Ze laten zien wat er tegenwoordig allemaal al van plastic afval gemaakt wordt en geven ze tips hoe je thuis minder afval kunt produceren.

De beachcleanspellen worden mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Stichting Marma. Deze Bergense stichting steunt initiatieven zoals Love Not Waste, die op een positieve manier strijden tegen de plastic soep en op innovatieve wijze afval weten te recyclen tot nieuwe producten.

Kijk ook eens op lovenotwaste.com.

Meer berichten