Burgemeester Hetty Hafkamp (l) bedankt John van Woezik voor zijn enthousiasme en inzet.
Burgemeester Hetty Hafkamp (l) bedankt John van Woezik voor zijn enthousiasme en inzet. ((Foto: Vincent de Vries))

'Verhaal van veteraan blijft me altijd bij'

EGMOND - John van Woezik heeft donderdag 18 juli na veertig trouwe dienstjaren als communicatiemedewerker op feestelijke wijze afscheid genomen van de gemeente Bergen. Burgemeester Hetty Hafkamp bedankte John voor zijn jarenlange inzet en zette hem letterlijk en figuurlijk in de bloemen.

In veertig jaar tijd gebeurt er veel in een gemeente als Bergen. Van Woezik had al ruim acht jaar ervaring als ambtenaar bij diverse gemeenten in Zuid-Holland - in uiteenlopende functies, van loketwerkzaamheden tot havenmeester - toen hij in 1978 samen met zijn vrouw verhuisde naar Noord-Holland. "Daar ben ik op 1 april begonnen in de toenmalige gemeente Egmond-Binnen, als medewerker op de afdeling Welzijn (Onderwijs en Sociale Zaken)", blikt John terug. "Een paar maanden later beleefde ik mijn eerste fusie: Egmond-Binnen en Egmond aan Zee werden samengevoegd tot de gemeente Egmond. Ook daar werkte ik als ambtenaar onderwijszaken, milieuzaken en, zoals toen werd gezegd, voorlichting. Bij een reorganisatie In de jaren negentig heb ik mij volledig toegelegd op communicatie, in de rol van gemeentevoorlichter."

Bureau Communicatie

Meer fusies volgden: op 1 januari 2001 werden Bergen, Egmond en Schoorl samengevoegd tot één gemeente: Bergen. John: "Na de fusie ontstond een bureau communicatie. Vanaf die tijd heb ik mij bezig gehouden met de communicatie in de gemeente Bergen, zowel beleid als uitvoerend. De laatste jaren na weer een reorganisatie met het samenstellen van de gemeentekrant, het organiseren van bijeenkomsten, evenementen waar de gemeente bij betrokken is. Ten slotte volgde nog de ambtelijke fusie van Bergen met Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH). Voor ons veranderde het werk daarmee overigens niet."

Veteraan

Van Woezik beleefde in die vier decennia vele hoogtepunten. Persoonlijke, zoals de geboorte van zijn kinderen en kleinkinderen. Maar ook op werkgebied was het een enerverende periode. "Iets bijzonders in mijn werk was de ontmanteling van de Duitse eenmansduikboot Seehund op het strand van Egmond-Binnen. Maar ook de eerste zandsuppletie op het strand staat me bij. Dat gaf nogal wat reuring!" Dieptepunten kan hij zo gauw niet noemen, al benadrukt hij wel dat hij van de vele duinbranden niet vrolijk werd. "Een moment dat mij bijblijft: Een veteraan vertelt tijdens een bijeenkomst van veteranen het aangrijpende verhaal over zijn PTSS-syndroom en de reactie van zijn familie op deze ziekte. Dat maakte diepe indruk."

Nu zijn actieve loopbaan erop zit, wil John zijn oude hobby's weer oppakken: tekenen, schilderen, boetseren, maar ook tuinieren, klusjes in huis, het huishouden en vooral het (op)ruimen van de zolder en de garage. Eindelijk komt hij toe aan de klusjes die al die tijd zijn blijven liggen.

Meer berichten