'Wadden', werk van Fransje Versloot.
'Wadden', werk van Fransje Versloot.

Fransje Versloot in blooming

BERGEN - Het is een fantastische plek, de voormalige fabriek van Douwe Egberts, aan de Slachtedijk in Joure. Het monumentale, industriële fabriekspand huisvest onder meer de galerie van Fransje Versloot. Het inspirerende gebouw ligt aan de kade, waar tal van scheepjes en schepen tijdelijk liggen afgemeerd. Dichterbij kunt u Fransjes werk bekijken in blooming hotel, Duinweg 5 in Bergen.

Fransje, met een meer dan 20 jaar lange schilderervaring, maakt een praatje met de belangstellenden, legt soms iets uit. "Wat het betekent? Het is niet zo relevant, wat ík er van vind. Wat vindt u zelf?" Aan de ruwe, onbewerkte muren tussen de oude roestige fabrieksbuizen hangt werk met namen als: 'Vertwijfeld', 'Moeras', 'Zee ', 'Passie'. Ook 'Kwetsbaarheid', 'Zomer', 'Verliefd'. En: 'Expressie' maar dan ook 'Impressie', van I tot en met IV. Fransje: "Ik heb geen boodschap. Het doek heeft een boodschap naar mij. Ik schilder, om in balans te komen en te blijven met mijzelf. Dus: ik móet schilderen! Dat is dus keihard werken. Met verf!" De doeken meten 100 x 110, of x 120, of x 140, vul maar in. Afgelopen periode werkte Fransje met losse doeken, aan de rol. Onlangs nog een doek van bijna 10 meter lang. Het werk bàrst van de kleur. Het gaat van heel pasteus, waarbij de structuur goed zichtbaar blijft, naar transparant, bijna ingetogen. Met bonte kleuren, dikke verf, naar vrijwel kleurloos. Ze werkt met spatels, (palet)mes, plamuurmes of met haar handen. Acryl op linnen. Vrijwel geen kwasten. Soms verfverdikkers. Fransje Versloot heeft een bijzonder kleurgebruik, is een soort 'kleurentovenaar'. Iemand verwoordde het eens zo: 'Het is een visueel dagboek; hoe mooi dat ik hier een pagina uit mag scheuren en mee mag nemen.' Fransje schildert intuïtief: "Hoe moeilijk is het niet om dicht bij je gevoel te gaan zitten. Middels verf je gevoel laten zien. Een cursist vroeg me een keer om raad en zei: 'ik zit vast, help me eens?!' Nee, doe het zelf. Je kunt het werk bijvoorbeeld  kantelen, op zijn kop houden, kijk maar. En doe. Ik laat het bij de cursist. Goed of fout bestaat niet. Met verf proberen om je gevoel te visualiseren, daar gaat het om. En daarbij gaat het meestal om diepe gevoelens!" Ze vertelt, dat zó werken, ook een band schept. Klant en zij vergeten elkaar niet. Vaak komt een klant weer terug om te kijken, of voor een praatje. Fransje loopt rond door haar atelier om de werken te selecteren voor de zomerexpositie in blooming in Bergen. Het worden misschien zeven doeken. Of zes? Zeven. Ze beweegt bedachtzaam, op het oog wat streng.  Bijna aristocratisch. "Ik houd niet van repeterend. Hoezo stelt men steeds vragen? Ik heb een hekel aan die w-woorden, waarom en zo." En dan, met een zachte glimlach: "Er is niets zo lekker als het hoofd stilzetten.  Al die gedachtes, scenario's. Door het schilderen. Je hoofd leegmaken, niet nadenken." 

Het werk van Fransje Versloot hing eerder op de Affordable Artfair in Amsterdam, onder meer in 2017 en 2018 tijdens de Bergense Kunst10Daagse in de tijdelijke kunsthallen van Min, bij Kunst aan de Ee in Woudsend, bij Galerie Schippers in Den Haag. Maar ook in Galerie Duine Rhee in Giethoorn, Galerie Oosthem in IJlst en bij Waarkunst in Groningen. In blooming hotel in Bergen is het werk gedurende de zomermaanden overdag te bezichtigen in de gangen en zalen nabij de receptie aan de Duinweg 5 in Bergen. Meer informatie over de kunstenares: www.fransjeversloot.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten