(Foto: Frits van Eck)

Twaalf eeuwen Egmondse geschiedenis

EGMONDEN – Het eerste exemplaar van het boek 'Canon van Egmond' is vrijdag 27 september in de Egbert van Trierzaal van de Abdij van Egmond overhandigd aan abt Gerard Mathijsen. Het 164 pagina's tellende boek, dat werd geschreven door historicus Frits David Zeiler en samengesteld in samenwerking met Ron van der Does, Louis van der Zeijden, Rob Leijen en Harry de Raad, is een prachtig naslagwerk over de geschiedenis van de drie Egmonden.

'Canon van Egmond hoort in boekenkast Egmonders'

'Canon van Egmond, twaalf eeuwen geschiedenis in 25 vensters' biedt prachtige verhalen en tientallen foto's in kleur en zwart-wit. In 2017 begon een werkgroep van Historisch Egmond met het selecteren van onderwerpen en afbeeldingen, waarna historicus Frits David Zeiler werd uitgenodigd om de teksten te schrijven. "Ik had al eerder een 'canon' mogen maken voor de Historische Vereniging Bergen en ik vond het een hele eer om aan deze enorme klus te mogen meewerken." Het resultaat is de Canon van Egmond, een boek waarin twaalfhonderd jaar Egmondse geschiedenis wordt samengevat. "Het bestrijkt de periode van de komst van de monnik Adelbert tot de naoorlogse wederopbouw."

Boeiende geschiedenis

Egmond kent een boeiende geschiedenis. Zeiler: "In 25 onderwerpen komen alle drie dorpen van de gemeenschap ruimschoots aan bod: Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Ook het kleine Wimmenum en de Egmondermeer krijgen alle aandacht." Boeren en vissers, monniken en edellieden, kunstenaars en badgasten; in deze Canon van Egmond zijn ze allemaal te vinden. Het boek is ruim voorzien van bekend maar ook nieuw beeldmateriaal. "In 1969 – precies vijftig jaar geleden - verscheen het boek 'Derper – Hoever – Binder', waarin een eerste poging gedaan werd de omvangrijke Egmondse geschiedenis samen te vatten. Verder onderzoek en voortschrijdend inzicht hebben ertoe geleid dat Stichting Historisch Egmond nu een nieuw overzicht publiceert, onder de naam 'Canon van Egmond'.''

Wimmenum

In het boek is onder meer een verhaal opgenomen over de kustafslag en de torenval van de oude Agneskerk, maar ook over de dijken, polders en molens. Natuurlijk ontbreekt De Gouden Eeuw in Egmond niet, met de pracht en praal en de Slotkapel. "Ook het verhaal 'Pinken en bommen', over de visserij en over het Vissersmonument, is voor veel Egmonders denk ik erg interessant om te lezen", aldus Zeiler. "Wat heet Egmond? In dit verhaal schrijven we ook over Wimmenum, een apart verhaal.'' 'Een huis voor varensgasten' gaat over de Prins Hendrik-Stichting.

Voorverkoop

Stichting Historisch Egmond wil het boek allereerst gebruiken om donateurs te werven. Vooralsnog is het dus (bij voorinschrijving) uitsluitend te koop via www.historischegmond.nl/canon Voor bestaande donateurs kost het boek € 17,50. Nieuwe donateurs die voor twee jaar vooruit betalen krijgen het boek gratis. De bestelde boeken zijn af te halen in Huys Egmont en op verschillende (nader te communiceren) verkoopdagen in de drie kernen. Mochten er boeken overblijven, dan worden deze voor € 24,50 aangeboden via de drie vaste verkooppunten van de stichting: Huys Egmont, boekhandel Dekker en Apeldoorn Elektra.


Meer berichten