Jan van Haasteren (l), voorzitter Thea Dekker van de Kunst10Daagse en Jan Klaver van Rabobank Alkmaar en omstreken.
Jan van Haasteren (l), voorzitter Thea Dekker van de Kunst10Daagse en Jan Klaver van Rabobank Alkmaar en omstreken. ((Foto: Ed Bausch))

Cover catalogus Kunst10daagse ware ontdekkingstocht

DOOR ED BAUSCH

BERGEN - 'Lust' staat er in grote letters geschilderd op een muur van de Ruínekerk. Niet in het echt, maar op de cover van de catalogus voor de aanstaande Kunst10daagse. Maandag werd daarvan het eerste exemplaar uitgereikt aan Bergenaar Jan van Haasteren. "Nog nooit tekende ik mijn eigen woonplaats", zegt de 83-jarige striptekenaar. "Dit is voor mij heel eervol".

Het was maandagmiddag een feestelijk moment in het kantoor van hoofdsponsor Rabobank ten overstaan van een flink gezelschap vrijwilligers, bestuursleden en bankmedewerkers. Van Haasteren: "Ik begon met de Ruïnekerk en al tekenend vulde het terrein voor het Zaanse huisje zich met mijn verhalen". De catalogus kreeg zo een heel opvallende cover, waar van alles op valt te ontdekken. Bestuurslid Dick Min trof Van Gaasteren direct bereid om de cover te maken. "Dat zegt ook wel iets over het draagvlak dat de Kunst10daagse heeft verworven", stelde voorzitter Thea Dekker vast. Jan Klaver, directielid van Rabobank Alkmaar en omstreken, onderstreepte de wens van zijn bank om actief als een van de 162 locaties betrokken te zijn bij het evenement, dat plaatsvindt van vrijdag 18 tot en met zondag 27 oktober.

Kunst10daagse

De Kunst10daagse is een evenement waarbij bijna 300 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in het lommerrijke kunstenaarsdorp Bergen en in het stranddorp Bergen aan Zee in Noord-Holland. Traditioneel vindt dit culturele festival plaats in de herfstvakantie. De Kunst10daagse is breed geprogrammeerd met een artistiek en toegankelijk palet van schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie, etsen en keramiek.

Bergense school

De Bergense School heeft bij uitstek bijgedragen aan het culturele en artistieke klimaat dat Bergen ook nu nog zo uniek maakt. In de lijn van deze traditie biedt de Kunst10daagse professionele kunstenaars, galeries, en jong talent een podium voor hun artistieke producten. Met als uiteindelijke doel de toegang tot beeldende kunst zo laagdrempelig mogelijk te houden.

De Kunst10daagse ging in 1993 van start. Inmiddels ontvangen we jaarlijks circa 40.000 bezoekers en is de K10D een belangrijk onderdeel van het aanbod aan culturele evenementen in Bergen en Bergen aan Zee. Zo is het muziekfestival voor jong talent The International Holland Music Sessions niet meer uit Bergen weg te denken. De Zwarte Schuur/ Filmtheater CineBergen is een regionaal filmhuis, met hoogstaande artistieke producten. Daarnaast zijn er de talrijke galeries die ieder afzonderlijk Bergen interessant maken voor de kunstliefhebber. Ook kunstenaars van verschillende disciplines die zich hier vestigen, dragen bij aan wat het kunstenaarsdorp Bergen is gaan heten. Museum Kranenburgh met haar museale en educatieve functie is een plaats waar kunst zich kan ontwikkelen, geen discipline uitgezonderd. Beeldende kunst, literatuur, muziek en podiumkunsten vinden hun weg naar dit gebouw met internationale allure aan de rand van Bergen.

Organisatie

K10D kan alleen maar georganiseerd worden door de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers door het jaar heen en tijdens de K10D. Daarnaast is er een bestuur van vijf leden. Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Voorzitter is Thea Dekker, vice-voorzitter is Dick Min, penningmeester Sjaak Duin, secretaris Hans van Oostrum en lid/ICT Pim van Leeuwen. Zij worden bijgestaan door Anneke Prins, bureau K10D en Charda Jansen, coördinator K10D.

Olaf Mooij

Elk jaar heeft de Kunst10daagse iets extra bijzonders in het anabod. Zo is op zondag 20 oktober kunstenaar Olaf Mooij met zijn museum van Carcheologie in het centrum van Bergen. Olaf Mooij houdt zich al geruime tijd bezig met het fenomeen auto. De laatste tijd beschouwt hij de auto als een levend wezen en vraagt zich af waar die auto vandaan komt. Zou hij groeien in een ei of komt hij voort uit een autospermatozoide? Deze vraag wordt zichtbaar in het Museum van Carcheologie, een rariteitenkabinet waar de levenscyclus van auto centraal staat. De levenscyclus is voor de ene auto lang en voor de andere onverwacht kort. Het kan zelfs zo zijn dat de auto voordat hij op de wereld terecht komt al misvormd is en overlijdt. Geconserveerd in potten worden deze fenomenen bewaard en zijn samen met andere rare gevallen te zien in dit bijzondere museum.

Cinebergen

Ook de programmering van Filmtheater Cinebergen staat in het teken van de K10D, met onder andere Puck & Hans – Made in Holland over mode-iconen Puck Kroon en Hans Kemmink, Pavarotti, Itzhak en Het Pärt Gevoel. Zie alle informatie op www.cinebergen.nl. Op www.dekunst10daagse.nl is alle informatie over exposities en concerten te vinden en natuurlijk in de catalogus, die alom is te verkrijgen.

Meer berichten