Egmonder maakt fotoboekEerste Wereldoorlog

Algemeen
Wulvergem in de Belgische Westhoek. De man op de fiets draagt een shirt met klaprozen. De klaproos staat in Groot-Brittannië symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Op het billboard wordt aandacht besteed aan 100 jaar Slag om de Kemmelberg
Wulvergem in de Belgische Westhoek. De man op de fiets draagt een shirt met klaprozen. De klaproos staat in Groot-Brittannië symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Op het billboard wordt aandacht besteed aan 100 jaar Slag om de Kemmelberg (Foto: cor oorthuijsen).

Egmonder maakt fotoboek Eerste Wereldoorlog 

EGMOND-BINNEN - Cor Oorthuijsen uit Egmond-Binnen houdt van fotograferen en reizen. Ook is hij geïnteresseerd in de 20ste eeuwse geschiedenis van Europa. In 2011 bezocht hij de Belgische Westhoek. Het was zijn eerste kennismaking met het Westelijk Front in de Eerste Wereldoorlog. Het circa 750 kilometer lange front loopt van Nieuwpoort aan de Noordzeekust tot Pfetterhouse aan de Frans-Zwitserse grens.

Na zijn bezoek aan de Westhoek nam hij zich voor een fotoverslag van het gehele Westelijke Front te maken. Hij wilde zien hoe het frontgebied er honderd jaar later bij lag en hoe de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog levend werden gehouden. Opmerkelijk genoeg is de fotograaf erkend gewetensbezwaarde militaire dienst. Wat zocht zo iemand aan het honderd jaar oude oorlogsfront. Het heeft te maken met zijn fascinatie voor mensen die keuzes maken die haaks staan op de zijne. Tussen 2014 en 2018 reisde hij meerdere malen per jaar af naar de Westhoek en Noord-Frankrijk om aan zijn fotoserie te werken. Het heeft geresulteerd in een 126 pagina’s tellend boek, waarin 105 zwart wit foto’s zijn opgenomen met de titel Een Pacifist aan het Front. Het fraai vormgegeven fotoboek wordt in eigen beheer uitgegeven en is sinds 15 oktober verkrijgbaar. Interesse om het boek te bestellen, dan contact opnemen met de fotograaf via cor.oorthuijsen@quicknet.nl

Omslag boek 'Een Pacifist aan het Front'.
In 2016 herdenkt het Nederlandse leger in Douaumont de Slag bij Verdun, die in 1916 plaatsvond.
De Col de la Chapelotte ligt in de Vogezen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Grotte des Poilus door de Fransen als hulppost gebruikt om de gewonden te verzorgen.