(Foto: )

Boekpresentatie Arabesk van John Heymans in Museum Kranenburgh, Bergen NH

BERGEN - J.Heymans presenteert zijn nieuwe boek Arabesk in Museum Kranenburgh in een lecture-performance met Cherry Duyns, Robert Lambermont en Kees van Domselaar op zondag 27 oktober, aanvang 15.00 uur.

John Heymans leest fragmenten voor uit zijn nieuwe boek Arabesk, over Simon ten Holt. Hij wordt op piano begeleid door Robert Lambermont, die delen van Ten Holts composities speelt. Dichter Kees van Domselaar leest gedichten uit de bundel Postfris. Filmer en schrijver Cherry Duyns gaat met John Heymans in gesprek over de uitdaging muziek in een ander medium te verbeelden.

Simeon ten Holt - Canto Ostinato

Schrijver John Heymans vertelt in Arabesk, over Simon ten Holt het meeslepende verhaal van de Bergense componist Simeon ten Holt, die, na een leven lang betrekkelijk anoniem te hebben gewerkt, plotseling wereldberoemd werd met zijn Canto Ostinato. Dit klinkt als het gegeven voor een roman, maar het overkwam Ten Holt (1923-2012). J. Heymans (1954), van huis uit wiskundige en techniekfilosoof, was dertig jaar met de componist bevriend. In Arabesk schetst Heymans aan de hand van ontmoetingen met Ten Holt, brieven, dagboekfragmenten en gesprekken met naaste vrienden de muzikale zwerftocht van een van Nederlands bekendste componisten. Het levert ook nog eens een onvergetelijk sfeerbeeld van het kunstenaarsdorp Bergen op.

John Heymans (Den Haag, 1954) studeerde wiskunde en wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente. Hij schreef monografieën over Armando, Een boom(1999), over J.J. Voskuil Lam naast leeuw; (2000) en Herfstlied over Cherry Duyns (2005). Hij werkt aan een biografie van Gerrit Krol.
Filmmaker en schrijver Cherry Duyns maakte o.m. met Reinbert de Leeuw in de jaren 1990 voor de VPRO Toonmeesters, een documentairereeks over componisten Messiaen, Kagel, Vivier, Ligeti, De Vries, Goebaidoelina, Górecki en Oestvolskaya.
Robert Lambermont is beeldend kunstenaar en pianist. Al bijna twintig jaar voert hij composities van Simeon ten Holt uit in binnen- en buitenland, solo- of samen met zijn Rondane Kwartet. Daarnaast maakt hij ruimtelijk bewegende objecten en tekeningen.
Kees van Domselaar (1954) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, publiceerde in diverse tijdschriften over Nederlandse poëzie en was jarenlang als poëziecriticus verbonden aan het Utrechts Nieuwsblad.
Arabesk wordt uitgegeven door Uitgeverij IJzer, Utrecht.

De boekpresentatie is van 15.00 tot 16.00 uur. Bijwonen is gratis, exclusief museumentree. Reserveren kan via rsvp@kranenburgh.nl of de museumbalie, tel. 072-5898927.

Bijlagen: persbericht en afbeelding boekomslag Arabesk, over Simon ten Holt

Noot voor de pers, niet voor publicatie

Marsha Bakker
Meer berichten