Scholierenbattle levert briljante ideeën op

Algemeen
v.l.n.r. Fleur (12 jaar, Schoorl), Roos, 12 jaar, Schoorl), Elise (11 jaar, Bergen), Liselot (12 jaar, Schoorl)
v.l.n.r. Fleur (12 jaar, Schoorl), Roos, 12 jaar, Schoorl), Elise (11 jaar, Bergen), Liselot (12 jaar, Schoorl) Machteld Wiegmans

BERGEN - Leerlingen die potloodslijpsel willen hergebruiken, een food truck voor voedsel dat 'tegen de datum' is of ideeën om met bliksemflitsen batterijen op te laden. PCC-brugklassers bedenken het allemaal, binnen het project 'circulaire economie' van de provincie Noord-Holland en gemeente BUCH. Nog even en de scholierenbattle barst los.

De gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) wil een 'circulair centrum' inrichten, waar restafval optimaal wordt hergebruikt door middel van reparatie, demontage of omvorming tot een nieuw product. De provincie besloot om jongeren bij de ontwikkeling van dit centrum te betrekken en vroeg aan de leerlingen van PCC Bergen en PCC Heiloo om hierover mee te denken.

Het project ging van start met gastlessen door Franck Kuiper, teamcoördinator Circulaire Economie van de Provincie Noord-Holland. Die vroeg aan de leerlingen van de negen deelnemende klassen: "Wat kan je in jouw omgeving circulair maken?" Met die prikkelende vraag gingen de leerlingen in de week voor de herfstvakantie bij de bèta-vakken intensief aan de slag, met als resultaat een aantal behoorlijk revolutionaire ideeën die alles met circulaire economie te maken hebben.

Elektrische food truck

Op PCC Bergen hebben de twaalfjarige Liselot, Fleur, Roos (alledrie uit Schoorl) en de elfjarige Elise (Bergen) een goed plan voor een elektrische food truck. Roos: "Die rijdt langs supermarkten om dingen op te halen die 'over' zijn of worden weggegooid. Dat wordt dan naar de voedselbank gebracht of naar een restaurant." Liselot vult aan: "Want spullen die niet houdbaar zijn, ga jij op de laatste dag niet kopen. Maar een restaurant kan ze diezelfde dag nog wel gebruiken natuurlijk!" In Heiloo werken de twaalfjarige Maud (Heiloo), Iza (Limmen), Daan (Akersloot) en Eva (Heiloo) aan een briljant idee: "Wij willen typex milieuvriendelijker maken, zodat het papier schoon blijft", aldus Iza.

Leerlingen enthousiast

Rob Baltus, directeur van PCC Heiloo, onderstreept het belang van het project: "We zijn een bewust duurzame school met een eigen zonneboiler, eigen warmtepomp en we wekken onze eigen elektriciteit op. We zien het daarom als onze taak om ook onze leerlingen bewust te maken van het feit dat allerlei grondstoffen opraken." De mooie opdracht van de provincie en gemeente valt ook goed in de smaak bij de leerlingen, aldus Kees Koning, directeur van PCC Bergen: "Ik word blij van brugklassers die nog maar zeven weken bij ons op school zitten en zelf al de verantwoording nemen om dit project goed af te ronden. Gisteren zaten hier zelfs tot laat in de middag na schooltijd groepjes verspreid door de school te werken aan hun mooie plannen."

Scholierenbattle

Na een voorronde op de beide scholen, gaan op vrijdag 1 november a.s. de winnende groepen van de negen klassen in het Haarlemse Provinciehuis een heuse scholierenbattle aan. De winnaars verdienen een vlog-workshop voor hun hele klas.

v.l.n.r. Liselot (12 jaar, Schoorl), Elise (11 jaar, Bergen), Roos, 12 jaar, Schoorl), Fleur (12 jaar, Schoorl)