Sfeerimpressie van het nieuwe Parkhotel.
Sfeerimpressie van het nieuwe Parkhotel. ((Foto: Ed Bausch))

'Terugkeer van een statige dame'

BERGEN - Misschien zijn die drie jaren dat, door aanhoudende bezwaren, de spa niet de grond in kon uiteindelijk wel goed geweest voor de vervanging van het romantische Pension Erica door nieuwbouw van het Parkhotel. De bezwaren richtten zich op sloop, noodzakelijk voor de aanleg van een parkeerkelder. Die sloop lijkt nu dan toch te gaan plaatsvinden.

Dirk Kat, pas sinds twaalf jaar woonachtig in Bergen, zegt dat het niet anders kan omdat de fundering niet voldoende is voor de toekomst en dat hij niets anders wil dan op die cruciale straathoek in Bergen de omgeving herstellen en daarmee Bergen het hotel geven dat het verdient in het centrum. "Een duurzaam hotel, want gas komt er niet in".

Verrommeling opruimen

Maandagavond vond, nu de Raad van State alle bezwaren heeft weggewuifd, de presentatie plaats van zijn plan, in het voormalige restaurant Fabbrica. Dat pand kon Kat uiteindelijk aankopen en het lijkt erop dat die mogelijkheid heeft kunnen leiden tot de huidige en wellicht overtuigende planvorming. De stemming onder de meer dan honderd centrumbewoners, horeca-collega's en politici was constructief. Zij hoorden Kat een korte toelichting geven, op het eind met een emotioneel snikje in de keel. Daarna gaf hij het woord aan Meelu Boparai van het gelijknamige architectenbureau. "Van mijn beoogde aannemer kreeg ik de tip haar te benaderen", zegt Kat. Boparai schetste op een heel rustige toon haar gedachte. "Ik zag de verrommeling met rooilijnen, met het maaiveld, met alle in mijn ogen misplaatste uitbouwen en serres. En dat in Bergen, op zo'n bepalende plek in het dorp. Een heel inefficiënt gebouw in het gebruik, bovendien. Geen statige dame meer".

Baksteenarchitectuur

De ingang van het hotel komt in een glazen luchtbrug tussen twee panden in, aan de Stationsstraat. "De inrit naar de parkeerkelder komt ter hoogte van het Smalle Pad, zodat aan de Breelaankant van het hotel de van ansichtkaarten bekende terrastuin kan terugkeren", zegt Boparai. Haar ontwerp kenmerkt zich door hoogwaardige baksteenarchitectuur, te vergelijken met de Amsterdamse School, en verder geraffineerd metselwerk en waar mogelijk integratie van kunstuitingen in de gevels. "We hebben een klassiek gebouw ontworpen dat meedoet met de omgeving door goothoogtes in relatie te zien met die in de Stationsstraat en door de entrees op maaiveldhoogte te brengen. Er komen geen saaie wanden, maar uitstulpingen en insnoeringen, alles in eenzelfde stijl". In het hotel komen 83 kamers, dat waren er 26. Ook komt er een aantal appartementen met eigen ingangen aan de straatkant. "Ook dat is bedoeld om het gebouw te laten communiceren met de omgeving". De bezoekers leken het met elkaar eens: "Als het zo gebouwd gaat worden kan de uitkomst goed zijn en heeft de periode van bezwaren wellicht toch effect gehad". De terugkeer van een statige dame?

Meer berichten