HVB Jeugd zoekt naar informatie over Joodse dorpsgenoten

BERGEN - In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde.

Achttien Joodse inwoners van Bergen hebben destijds de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Voor hen is in het jaar 2000 een gedenksteen onthuld op de geallieerde begraafplaats aan de Kerkedijk. Op dit monument zijn hun namen gegraveerd als blijvende herinnering onder het motto: 'Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten'.

Het gaat hierbij om de families:

David de Groot en Betsy Wagenaar en hun drie kinderen Aron, Anna en Marianne Elisabeth

Ruben Elion en Rosalie Wijnkoop en dochter Meta Henriëtte

Moriz Israel Reif en Bertha Sara Strakosch

Isaac Santcroos en zoons Daniël en Eddy Martin

Samuel 'Mommie' Schwartz en Else Berg

Simon Trijtel en Heintje Melkman

Vincent Weijand, zoon van de kunstschilder Jaap Weijand

Onder andere over deze families is in 2005 een boek verschenen, 'U draagt geen ster' van Peter Tammes (uitgeverij Bonneville). Daarin staat al veel informatie over deze families. De werkgroep HVB-Jeugd is op zoek naar oudere Bergenaren die nabestaanden van deze families kennen of hebben gekend. Die vrienden, kennissen of buren zijn geweest of kent. Die over één of meerdere van deze families anekdotes of verhalen weet en erover kan vertellen.

Heeft u misschien voor de oorlog eens een ijsje gekocht bij ijscoman David de Groot bij Duinvermaak? Of zong uw vader in het door David de Groot opgerichte mannenkoor in Bergen? Heeft u of uw familie wel eens werk gekocht van Mommie Schwartz of Else Berg? Heeft u of een van uw ouders in de klas gezeten met een van de omgekomen kinderen?

U kunt contact opnemen met Frans Leijen, voorzitter van de werkgroep Jeugd van de Historische Vereniging Bergen via jeugd@hvb-nh.nl of via 06-24132217.

Marsha Bakker
Meer berichten