Persbericht 100 jaar Koorvereniging Bergen

Algemeen
In het najaar van 1919 werd het Bergens Gemengd Koor opgericht.
In het najaar van 1919 werd het Bergens Gemengd Koor opgericht. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - In het najaar van 1919 kwamen Rinus Houtkoper, Bertus Lek en Sjoerd Boersma bijeen in het huis van de dames Hekket aan de Breelaan, hoek Russenweg te Bergen. Daar werd het Bergens Gemengd Koor opgericht, honderd jaar later beter bekend onder de naam Koorvereniging Bergen.

Onder leiding van Pieter-Jan Olthof voert het 100-jarige koor samen met het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach (1685-1750) uit op vrijdag 29 november in de Petrus en Pauluskerk. Als solist treden op Heleen Koele, sopraan, Lien Haegeman, alt, Jan van Elsacker, tenor en Pieter Hendriks, bas.

Tussen het Kyrie en het Dona nobis pacem klinken in Bachs Hohe Messe negen aria's en duetten, veertien ensembledelen voor vier, vijf, zes tot zelfs acht stemmen. Door een waaier aan instrumentale solo's, een grote afwisseling van stijlen en een diepe eenheid tussen tekstbetekenis en muziek toont Bach zijn technische en artistieke begaafdheid.

Het concert aan Dorpsstraat 20 te Bergen, begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 27,50. Kaarten zijn beschikbaar bij Boekhandel Thomas en de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen en bij Bruna in Schoorl. In Alkmaar zijn kaarten verkrijgbaar bij Muziekhandel Spanjaard. Bestellen kan ook via www.koorverenigingbergen.nl.