Galerie Kapberg sluit het seizoen af met een tentoonstelling
Galerie Kapberg sluit het seizoen af met een tentoonstelling (Foto: Pexels.com)

De kunst vlakbij in Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie De Kapberg sluit met de laatste tentoonstelling van dit kalenderjaar succesvol af. Een groot aantal bezoekers en massaal verkochte kunst. Bezoekers zijn weer van harte welkom. ''Met sobere ruimtelijke vormen, tekeningen en grafiek zien we hier weer prachtige dingen'', aldus een woordvoerder van de organisatie.

Haar beelden gaan over vorm, balans, geometrie en licht. Ze zoekt naar evenwicht, de balans binnen de vorm. Zowel de letterlijke balans van een staand beeld, als dat van een beeld dat zijn rustpunt zoekt.
De klei waarmee ze werkt als beeldend materiaal wordt soms aangevuld met ander materiaal zoals geschept papier of porselein. De huid van het beeld is glad of ruw De lichtbron is leidend. De contouren en vlakken zijn in evenwicht met de reflectie waarbij contrasten en structuur de bouwstenen zijn. Architectuur is nog steeds een grote inspiratiebron voor haar. We zien hier verschillende 'bouwwerken', klein en groot. De kleuren zijn bijzonder.

Ankie Postma

Tijdens deze expositie toont Ankie Postma grafisch werk en schilderijen. Het grafische werk is uitgevoerd in de hoogdruk techniek, de schilderijen zijn gemaakt op doek en op kleine paneeltjes. Kenmerkend voor haar werk zijn eenvoudige, krachtige vormen en een ingetogen kleurgebruik. Haar thema's ontleent Ankie Postma deels aan de werkelijkheid, maar er is geen sprake van puur realisme. Impressies van de Noordzeekust worden bijvoorbeeld sterk geabstraheerd weergegeven en rotsformaties zijn teruggebracht tot sobere, solitaire vormen. Daarnaast toont zij geometrisch-abstract werk, waarin vorm en kleur centraal staan.

Anneke van der Mandele

Van haar zien we etsen. Het boeiendste van het maken van grafiek blijft voor haar het experimenteren met de etsplaat. Een toevallig krasje of oneffenheid in de plaat kan aanleiding zijn tot een 'verhaal'. Een 'verhaal' waar de stilte moet overheersen en waar de vertrouwde aanknopingspunten mogen ontbreken. Dan heeft de afdruk een eigen autonome waarde gekregen. Het zijn etsen met kleur, lijnen die dik en dun voor een mooie compositie zorgen en de afbeeldingen zijn niet altijd figuratief. Je blijft er lang naar kijken. Het is op de tentoonstelling een afwisseling van grote en kleine etsen.

Carla Budding

Laat ons tekeningen zien, meestal in een reeks, met oostindische inkt, ballpoint, potlood of aquarel. Soms is het een aquarel maar niet in de traditionele zin. Contrasten tussen beweging en statisch, open regels of gesloten regels, ritmisch en lineair, verdichting van lijnen tot een compacte vorm, haperende streepjes die een weerbarstige lijn vormen, structuur en intuïtie. Tekenen is een soort van dansen over het papier. De hoogste graad van helderheid zoeken in een kleur, deze tegen een schaduwvlak zetten in de donkerste toon: de schaduw moet ruimtelijkheid blijven suggereren. De contrasten ontstaan door laag over laag te schilderen.

Deze tentoonstelling is te zien tot en met 8 december op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vond plaats op zondag 10 november. Meer weten: galeriedekapberg.nl.

Meer berichten