Feestelijke eensgezindheid in Bergen

(tekst en foto's: Ed Bausch)

BERGEN - "Ik hou van bos en zee, dus ik vind het altijd geweldig om naar Bergen te komen", zei Sinterklaas zondag. "En natuurlijk zijn hier ook de liefste kinderen, ouders en grootouders."

Op zijn jaarlijkse tocht door het centrum kwam hij handen tekort om na een jaar weer iedereen een hand te geven en om te zwaaien. Hij deed dat vanuit de koets, met de afscheidnemende burgemeester Hafkamp aan zijn zijde. Voor haar had hij op het podium bij de Ruïnekerk een flinke bos bloemen. "Want u heeft mij hier twaalf jaar allerhartelijkst ontvangen".

Hoflaan

Aan dat moment ging een tocht vooraf die startte op de Hoflaan. Daar stond het publiek al rijendik de Sint op te wachten. De stoet werd voorafgegaan door het swingende kleurige Pietenorkest, een brandweerauto helemaal vol met kinderen en auto's afgeladen met pakjes en dan uiteindelijk de Sint zelf in de prachtige open koets. Nauwelijks zichtbaar ouder geworden was niets hem te veel. Van velen onder het publiek kende hij de namen nog. Toch een formidabele prestatie als je het hele land door moet gaan.

Alle soorten en maten

Soms stapte de Sint even uit en dan wilde natuurlijk iedereen hem een hand geven, terwijl het "Piet, Piet" door de straten golfde. En Pieten waren er in soorten en maten! De opa en oma Pieten met hun grijze haren stalen natuurlijk de show, maar alle Pieten zagen er prachtig uit. Je kon zien dat de Sint goed voor hen zorgt. De tocht liep door alle ontmoetingen behoorlijk uit, zodat de zangeressen, de gitarist en de slagwerker bij de Ruïnekerk alles uit de kast moesten halen om de kinderen aan het zingen te houden. Maar dat deden ze dan ook met verve.

Dopersduin

Na de intocht ging het hele gezelschap terug naar het Dopersduin in Schoorl. Daar slapen Sint en de Pieten. En daar in het bos aan de Oorsprongweg is tot en met 4 december ook het Sinterklaashuis weer dagelijks open, behalve op 25 november. Door de week overdag komen er veel scholen de Sint en zijn gezelschap bezoeken. In het weekend is iedereen welkom en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen en hun ouders. De entree bedraagt 3,50 euro.

Van woensdag tot en met zondag de komende weken kan er ook met de Sint en zijn Pieten worden gegeten: de kokspieten maken stapels pannenkoeken en heerlijke stamppotten. Reserveren daarvoor kan op dopersduin.nl en bekijk verder vooral de website www.sinterklaashuisbergen.nl.

Marsha Bakker
Meer berichten