Schoencadeau: de Bergense Kroniek

Algemeen
Nieuwe editie van de Bergense Kroniek.
Nieuwe editie van de Bergense Kroniek. Foto: Historische Vereniging Bergen

BERGEN - Opnieuw verschijnt er een Bergense Kroniek boordevol leuke weetjes over Bergen. Over de geschiedenis van het (Oude) Hof valt altijd wel wat te vertellen. Dit keer gaat het over verbouwingen uit de negentiende eeuw. Wie door het bos wandelt, kijkt voortaan met andere ogen naar de huidige bebouwing. Tuinman Kees Bos was zijn tijd ver vooruit, omdat hij al in de jaren zeventig begon met biologisch tuinieren. De keukens van Het Hof en blooming hotel plukken hier nog letterlijk de vruchten van.

Dit jaar bestaan de Bosschool en de Berger Scholen Gemeenschap 100 jaar en dat is uitgebreid gevierd. In een historische terugblik is van alles te vertellen over die jaren 1919 tot 2019. Over de veranderingen van kleuter- en lagere school tot basisschool, en van MULO en MMS tot Havo en VWO. Natuurlijk is er in dit nummer ook aandacht voor de veertigjarige geschiedenis van Jazz&Sail. We kunnen het ons niet meer voor stellen maar door sponsor Marlboro werden er in de beginjaren nog sigaretten uitgedeeld!

Van de plotseling overleden bioloog Bert Buizer is een artikel opgenomen over De Verbrande Pan. De opzet voor zijn bijdrage zat nog in zijn computer en zijn weduwe Nelleke Rosier heeft het artikel voor de Kroniek voltooid, Natuur en cultuur van een duinvallei.

Enkele onderwerpen in de Kroniek zijn zo uitgebreid dat ze in delen verschijnen. Deel twee over de families Judell en Zeiler behandelt de jaren 1940-1948. Vooral de periode van de Tweede Wereldoorlog trok een zware wissel op beide gezinnen. In aflevering drie over De Hoge Vierschaar leest u over een steekpartij in Oostdorp. In 1646 gingen op Vastenavond twee jongemannen elkaar met messen te lijf; beide werden veroordeeld tot een boete van dertig gulden. Maar een van beide, Jan Jansz. Besteman, had een kort lontje en na nog een steekpartij in een kroeg in Schoorldam viel er zelfs een dode. Jan slaat op de vlucht en wordt bij verstek veroordeeld tot de dood en "voor eeuwig verbannen uit de Heerlijkheid Bergen".

In de vaste rubriek over Het Sterkenhuis staan dit keer twee bronzen portretten centraal, die Tjipke Visser in 1923 maakte van het echtpaar Jacob van Reenen en Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter.

De kroniek is te koop bij de plaatselijke boekhandels of via www.hvb-nh.nl