Speel met woorden en letters bij het dichten.
Speel met woorden en letters bij het dichten. ((Foto: Pixabay))

Sinterklaasgedicht schrijven: 5 Tips voor top resultaat

Een sinterklaasgedicht schrijven is voor velen een frustrerend proces. We kennen allemaal dat zinnetje met 'denken en schenken'. Cliché en open deur, niet waar? Met deze 5 gedicht tips klap jij nooit meer dicht.

1. Alles begint 'in jouw hoofd'

Elk idee begint met een gedachte. Het is dan ook goed om eerst te bedenken wat je doel is van een gedicht. Wil je de eigenschappen van iemand benadrukken? Of wil je iets anders bereiken met jouw gedicht. Bedenk het van te voren.

2. Verzamel losse woorden

Helder idee voor ogen? Stel je hebt als doel om je broer of zus te kijk te zetten. Is hij/zij kieskeurig?

Ga zoeken naar een rijmwoord. Bijvoorbeeld 'treurig'. Dan krijg je een zin als: De sint vindt het ontzettend treurig, maar hij kent jou dan ook niet anders als ontzettend kieskeurig. Het is slechts een voorbeeld, maar je snapt het idee.

3. Gebruik een rijmwebsite

Misschien wel de meest voor de hand liggende tip: gebruik een rijmwoordenboek of website. Uitstekend om inspiratie op te doen voor woorden die rijmen.

4. Humor en eenvoud

Een gedicht is dé manier om op humoristische wijze iemand te wijzen op iets of een gebeurtenis. Gebruik dat, maar houd het tegelijkertijd simpel. Een kort en krachtig gedicht blijft soms langer hangen dan een groot naslagwerk. Hoe treffend ook.

5. Hardop lezen

Gedicht af? Lees deze hardop en kijk, luister en voel waar het niet lekker loopt. Pas het zodanig aan. Alles staat en valt met een 'logisch' ritme.

Met bovenstaande tips pak jij gegarandeerd iedereen in op Pakjesavond.

Meer berichten