Bergen geflatteerd onderuit tegen Saenden

Echte kansen waren spaarzaam en met name Bergen kwam niet in de buurt van de Saendenkeeper.. (Foto: Sandra Groot)

BERGEN - Bergen is er in de wedstrijd tegen Saenden niet in geslaagd de hoge klassering vast te houden. De ploeg van trainer Djordi Hopman kwam na een aarzelend begin steeds beter in de wedstrijd en kreeg met name na rust vele kansen om naast de ploeg uit Wormerveer te komen. Zelfs een strafschop was niet aan de roodhemden besteed. In de slotfase profiteerde Saenden van de geboden ruimte en tilde de score uiteindelijk naar een geflatteerde 0-3 eindstand.

door Peter Staadegaard

De wedstrijd tussen de nummer drie Bergen en de nummer twee Saenden beloofde een interessante krachtmeting te worden in een competitie waarin de resultaten elke week alle kanten op stuiteren. Saenden was vorig seizoen kampioen geworden in de vierde klasse en kent ook dit seizoen weer een goede competitiestart. Ook Bergen startte goed en biedt wekelijks goed tegenstand aan gerenommeerde teams. Bergentrainer Hopman kon tegen Saenden geen beroep doen op de geblesseerde Lars de Zwart die in Mick Stroomer een waardige vervanger had. Dennis Visscher startte deze keer in de basiself waardoor Bart Oldenboom vanaf de bank begon.

Bergen startte ook deze keer weer voorzichtig en gunde Saenden het initiatief waardoor de Bergenspeelhelft voornamelijk de plaats van handeling was. Echte kansen waren spaarzaam en met name Bergen kwam niet in de buurt van de Saendenkeeper. Na een kwartier kwamen de gasten toch op voorsprong toen matig wegwerken bij de thuisclub door Saenden genadeloos werd afgestraft (0-1). Toen Saenden na 21 minuten ook nog eens de lat raakte, was dit het sein voor Bergen om wat meer van de eigen goal te gaan voetballen. Men nam duidelijk wat meer initiatief wat ook wat kansjes opleverde. Doelpunten leverde het niet op, maar Bergen kwam duidelijk beter in de wedstrijd. Tot de rust bleef de 0-1 stand op het scorebord staan.
Een ongewijzigd Bergen nam ook in de tweede helft direct het initiatief. Dit resulteerde in de eerste vijf minuten al direct in twee goede kansen voor Noah Robles en Stijn Vrasdonk maar de prima keepende Mo Kusadasi hield zijn ploeg in de wedstrijd. De inzet aan Bergenzijde was groot, maar men speelde soms wel eens wat te geforceerd waardoor men het overzicht wel eens verloor. Een kwartier voor tijd kreeg Bergen een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen toen een handsbal binnen het strafschopgebied een penalty opleverde. De door Lars Kraakman slap ingeschoten bal was een prooi voor Saendenkeeper Kusadasi.

Na deze tegenvaller werd het er aan Bergenzijde niet rustiger op. Men mist duidelijk een vormgever die wat rust en structuur aan het spel kan toevoegen want soms was het allemaal wel erg ongecontroleerd. Saenden had ook moeite met dit opportunisme en de dertigers in de ploeg uit Wormerveer hadden duidelijk moeite met het geren van de spelers van de thuisclub. Aanvoerder Stijn Vrasdonk liep tegen zijn tweede gele kaart aan waardoor Bergen met tien man verder moest. De Bergencaptain is zo'n speler die zichzelf nog wel eens voorbij loopt doordat hij te veel wil doen en bij nagenoeg elke actie beslissend wil zijn. Hierbij gaat hij nog wel eens over de schreef. Niet elk balcontact hoeft een beslissende actie te zijn.

In de slotfase ontstond veel ruimte op de Bergenhelft en de Zaanse aanvallers werden regelmatig in stelling gebracht. In de meeste gevallen ontbrak het aan de nodige zuiverheid maar in deze slotfase wist men toch nog twee keer keeper Nick Dekker te verschalken waardoor een ietwat geflatteerde 0-3 eindstand op het scorebord kwam te staan. Bergen zakt door deze uitslag wat verder weg en Saenden werd door het gelijke spel van Hercules Zaandam tegen Purmerend de nieuwe koploper.

Komende zondag gaat Bergen met een door blessures en schorsingen flink uitgedunde selectie op bezoek bij Limmen.