Doe mee aan een winterse jutwandeling in Bergen aan Zee.
Doe mee aan een winterse jutwandeling in Bergen aan Zee. ((Foto: aangeleverd))

Winterse jutwandeling in Bergen aan Zee

BERGEN AAN ZEE - IVN-gidsen houden zondag 15 december een winterse jut-wandeltocht in kerstsfeer vanuit het Parnassiagebouw in Bergen aan Zee door de duinen, via de kerf en over het strand. (Inschrijven is gewenst.)

De tocht voert langs een aantal historische plekken in Bergen aan Zee, door het duingebied, het naaldbos, langs kwarrige eiken en langs prachtige heidegebieden naar de kerf. De kerf is een kunstmatige inham bij de duinen van Schoorl aan Zee, een mooi natuurgebiedje en een voorbeeld van 'dynamisch kustbeheer'. Een landschap dat is ontstaan door een samenspel van stuivend zand en zeewater. Af en toe wordt onderweg gestopt, genoten en verteld.

Verrassing

Tijdens de tocht over het strand (het is die ochtend afgaand water) wordt actief gejut. Van alles spoelt er aan en de IVN gidsen geven uitleg over de vondsten. Haaieneieren, rogge-eieren, zeesterren, wieren, veen, …Altijd weer een verrassing wat de zee aan land brengt. Soms is het veel, soms is het niets. Na afloop wordt in Parnassia warme chocolademelk en kerstbrood geserveerd. Het is een flinke wandeling van tweeënhalf à drie uur en is niet geschikt voor kleine kinderen, wandelwagens of rolstoelen. Het advies is om goede wandelschoenen aan te trekken en warm te kleden. Afhankelijk van de windrichting kan de route worden omgedraaid. (Geprobeerd wordt met de wind in de rug te lopen.) Wandelaars dienen in het bezit te zijn van een PWN-duinkaart.

Opgave

Opgeven kan tot en met 14 december via ivnjutwandeling@icloud.com Deelname is beperkt. Kom 15 december om 10.00 uur naar het IVN Parnassiagebouw te Bergen aan Zee. (Bij de rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en rechtdoor het Parnassiapark ingaan.) Deelname € 5,00 inclusief consumpties.

Kijk ook op www.ivn.nl/nkl of Facebook @ivnnoordkennemerland voor informatie.

Meer berichten