8 tips voor Pakjesavond zonder stress!

Algemeen
Afbeelding

Vanavond is het zo ver: Pakjesavond? Vieren jullie het vandaag of aankomend weekend? Dan hebben wij nog een aantal last minute tips voor je, voor een Pakjesavond zonder stress!

1. Surprisestress

Ook als je nog maar een uur hebt om een surprise te fiksen, kun je er iets persoonlijks van maken. Je eigen huis is een bron van creativiteit. Wat dacht je van een legosteen, gemaakt van een schoenendoos en halve wc-rolletjes? Een oud, dik boek waar je in het midden van de bladzijden een geheim vakje uitsnijdt? Of een stokpaardje, gemaakt van een wollen sok gevuld met pepernoten en beplakt met ogen en een tuigje? Stok erin, yihaa!

Hint van de Sint: vergeet niet het cadeautje erin te stoppen vóórdat je de surprise dichtmaakt. Logisch ja, maar je zult niet de eerste zijn die zijn eigen kunstwerk vroegtijdig moet openbreken.

2. Sint zat te denken....

Ook al ben je niet de dichter des vaderlands, er zijn een paar gouden regels waar je je aan kunt houden om toch een heel behoorlijk rijm te produceren. Online vind je een aantal superhandige rijmmachines, voer het woord dat je wilt gebruiken in en er rollen meteen allerlei geniale rijmwoorden uit, die meteen inspireren tot de volgende zin! Wat dacht je van cadeau: ammaretto/avocado/bongiorno/cappuccino/Colorado/fellatio/gadogado/oregano/scenario/Tarantino/adagissimo! Maak het vooral goed (voor)leesbaar, lees je gedicht eerst zelf eens hardop voor en check of het soepel loopt, niks zo irritant als een gehakkelde uitvoering van jouw meesterwerk. Gebruik geen ingewikkelde rijmschema’s, liefst gewoon aa-bb. 

3. IK WIL IK WIL WIL

‘Zet maar op je lijstje!’ En: ‘Je mag alles vragen, maar je weet niet of je het krijgt’. Welke ouder hoort het zichzelf niet regelmatig zeggen tegen kinderen met een speelgoedwaas voor de ogen? Resultaat: een verlanglijst vol dure, overbodige of onpraktische cadeaus. Het volgende Engelse rijmpje kan helpen om orde te scheppen in de wat-zullen-we-kopen-chaos: want - need - wear - read. Oftewel: elk kind krijgt één cadeau dat hij graag wil, één cadeau dat hij nodig heeft, één cadeau dat hij kan aantrekken en één dat hij kan lezen. Sint blij, kind blij.

4. Sintsnacks

Bij een heerlijk avondje horen natuurlijk heerlijke snacks. Klein probleempje: omdat je eind augustus al bent begonnen, kun je op 5 december waarschijnlijk geen pepernoot meer zien. Hint van Sint: vermom ze als taart. Of als toetje. Of als ijs. Pepernotencheesecake, pepernotentiramisu, pepernotenmousse: perfecte sintsnacks en nog chique ook. Recepten vind je online, maar zelf experimenteren mag altijd: you can’t go wrong with pepernoten.

5. Overdagpiet

Liggen jouw kinderen ‘s nachts ook te stuiteren (of te huilen) in bed als ze hun schoen hebben gezet? En willen ze om vijf uur ‘s ochtends al weten wat erin zit? Enter de Overdagpiet. Die werkt - je raadt het al - alleen overdag, als kinderen op school zitten of naar voetbaltraining zijn. ‘s Ochtends een liedje, ‘s middags een Pietje, ‘s avonds een blij grietje. Of mannetje.

6. Het Geheim

Vraag aan een willekeurige volwassene wanneer hij werd ingewijd in het Grote Geheim Van Sinterklaas en hij vertelt je in detail waar hij was, wie het vertelde en hoe het voelde. Het is dus nogal een moment om je kinderen uit de droom te helpen. Op de meeste basisscholen beginnen ze in groep 5 of 6 met surprises. Het is dus slim om voor die tijd Het Gesprek aan te gaan. Niet nu nog even, maar bijvoorbeeld in de zomervakantie, als het onderwerp minder beladen is. Vertel bijvoorbeeld dat Sinterklaas wel echt heeft bestaan, en dat grote mensen nu nog elk jaar zijn verjaardag vieren om hem te eren.

7. Laten we het gezellig houden

Urenlang tafelen en tussendoor een paar cadeautjes. Klinkt gezellig, toch? Mmm, wel als je pakjesavond viert met - volwassen - vrienden, maar niet als er kinderen bij zijn. Die raken waarschijnlijk van de aanblik van inpakpapier al dusdanig in extase, dat je een rustige avondmaaltijd wel kunt vergeten. Handel eerst die zak van Sinterklaas af, en ga daarna lekker met de grote mensen aan tafel. Kunnen de kids – in hun van Sint gekregen nieuwe pyjamaatjes – lekker uitgebreid spelen met de gekregen cadeaus.  

8. Shop local

Online shoppen is voor drukke Sinterklazen natuurlijk een uitkomst. Niet alleen kun je op internet makkelijk de scherpste prijs vinden, ook heb je je cadeaus vaak de volgende dag al in huis. Geen eindeloze wachtrijen, geen gesjouw met tassen en geen halsbrekende toeren om ervoor te zorgen dat je kind niet ziet dat je zijn nieuwe computerspel staat af te rekenen. MAAR! Ook geen verlichte winkelstraten, geen pepernoten bij de kassa en geen liefdevol ingepakte, persoonlijke cadeautjes. En als je postorderpakketje door de decemberdrukte - niet zelden - vertraging oploopt, sta je op het moment suprême alsnog met lege handen. Wil je niet. Ga daarom vanmiddag nog winkelen bij die winkel – die alles heeft – op het dorp. Zo kom je ook op ideeën voor cadeautjes die niet op het verlanglijstje stonden, of zie je dat het gewenste item in het echt nogal tegenvalt. Want is die pot met slijm wel zo’n goed idee… Ook bezorg je de kleine ondernemers met je actie ook prettige feestdagen.

Fijne pakjesavond!