Nieuwjaarsduik: redenen om het wél te doen

Algemeen
Een koude duik is goed voor de gezondheid
Een koude duik is goed voor de gezondheid Foto: Pexels.com

EGMOND AAN ZEE - 'Brrr...'. Dat is vaak het eerste waar men aan denkt bij een nieuwjaarsduik. Zwemmen in koud water heeft echter veel voordelen. Wie zich verdiept in Nederlands bekendste koudwatergoeroe en ijs-specialist Wim Hof - ook wel bekend als 'The Ice-man' - weet waarom het zo goed is. Zo kunnen we lezen op zijn website wimhofmethod.com. Duiken in koud water heeft namelijk diverse voordelen voor de gezondheid.

Hof gaat met name in op de voordelen van het nemen van een dagelijkse koude douche. Het zorgt voor stressvermindering: onderzoek toont aan dat er een verband is tussen koud water en minder stress. Daarnaast zorgt het voor een beter immuunsysteem. Een koude douche zorgt voor meer witte bloedcellen in het lichaam waardoor je beter bent beschermd tegen indringers van buitenaf.

Gewichtsverlies

Gewicht verliezen door een koude douche? Ja, dat kan. Onderzoek toont aan dat door blootstelling aan koud water meer bruin vet wordt gecreëerd in het lichaam wat zorgt voor calorieverbranding.

Verdere voordelen

We zijn er nog niet. Een koude duik - of douche - zorgt volgens Wim Hof ook voor een hogere alertheid in het algemeen. Koud water stimuleert om dieper adem te halen en beter te concentreren. Focus door de dag heen. Tijdens de duik kun je een endorfine-shot verwachten: een geluksdosis die het lichaam aanmaakt tijdens hevige inspanningen. Daarnaast is koud water goed voor de bloedsomloop en ondanks krimpende lichaamsdelen goed voor het libido. Kortom, doe er je voordeel mee en duik ook mee.

Wim Hof

Tickets Nieuwjaarsduik 1 januari 2020 Egmond aan Zee zijn verkrijgbaar via nieuwjaarsduik.egmond.nl.