Tom en Hidde voorafgaand aan de duik van het jaar
Tom en Hidde voorafgaand aan de duik van het jaar ((Foto: Rob Glas))

Meer dan 2000 euro voor Stichting ALS

EGMOND AAN ZEE - Knikkende knieën. Bibberend en in afwachting van de koudste plons van het jaar. Vanwaar ook alweer de 'ja' tegen de nieuwjaarsduik? De enorme opkomst van - wat achteraf blijkt - circa 2000 'lotgenoten' ruimt iets van vertwijfeling uit de weg: de adrenaline bij het idee om samen 'duikelend' de Noordzee te trotseren is enorm. Bovendien ook voor het goede doel. Bovenstaand moet de gemiddelde hersenkronkel zijn geweest van de nieuwjaarsduiker in Egmond aan Zee. 1 januari 2020 kwam alles samen voor organisatoren Hidde van der Pol en Tom Valkering. De Egmondse Nieuwjaarsduik leverde zo'n 2270 euro op voor Stichting ALS. De organisatie en enthousiaste vrijwilligers zijn vanzelfsprekend ontzettend trots en blij met de grote opkomst.

Springen, hollen en plonsen in de ijskoude Noordzee. De traditionele duik van Egmond aan Zee trok ook nu weer een flink aantal deelnemers die in staat bleken om de kou te trotseren. Rob Glas heeft voor Rodi Media een aantal piekfijne plaatjes vast weten te leggen. Piekfijn met hoofdletter 'P'. Geniet mee vanaf het strand en vanuit de zee via deze link. Glas wilde geen vergoeding voor deze daad en daarom heeft Rodi besloten - in overleg met Glas - om daarom een extra donatie te doen aan Stichting ALS.

5 graden

De temperatuur van het water bleek slechts vijf graden, maar door verzachtende weersomstandigheden kwamen er genoeg stoere waaghalzen naar het strand van Egmond. Deze waaghalzen kwamen uit alle windstreken. Ook veel (Duitse) toeristen namen een verfrissende duik. Om het gevoel van eenheid te benadrukken ontving iedere deelnemer een typische 'Egmond' muts en na een gezamenlijke warming-up - onder bezielende leiding van Renate de Goede - doken de deelnemers vol enthousiasme het water in. Rob Glas stond op de eerste zandbank om dit tafereel vast te leggen op de gevoelige plaat. Sommige deelnemers kwamen niet verder dan de knieën, maar velen namen een flinke duik: kopje onder! Hidde: ''Een prachtig gezicht en extra grappig omdat iedereen dezelfde muts op had.'' Na de duik was het tijd voor herstel met een kop erwtensoep of warme chocomel.

Enorm bedrag

Iedere plons leverde een bedrag op voor Stichting ALS. De organisatie: ''2270 euro voor Stichting ALS. Een mooi bedrag. Van vele participanten hebben we hierover positieve reacties mogen ontvangen. Voor sommige was het zelfs reden om mee te duiken. Dat blijkt ook wel uit het opgehaalde bedrag. Volgend jaar zullen we zeker weer iets dergelijks doen.''

Onderscheid

Volgens Tom en Hidde is de Egmondse Nieuwjaarsduik anders dan andere duiken: ''De unieke muts is natuurlijk een prachtig aandenken, maar wat te denken van de erwtensoep van restaurant Natuurlijk en Bad Egmond. Ook de warming-up is een publiekstrekker. 'Dit is echt feest' en 'het leukste aan het evenement' hoorden we van veel deelnemers. Ook steun aan het goede doel Stichting ALS bleek voor veel deelnemers speciale reden om mee te doen. Ook voor de vele bezoekers was er genoeg te beleven. Zo waren er live optredens van duo De Flageolettes en illusionist Tim Slaats, onder meer bekend van Hollands got Talent. Ook was er een kleine markt en live muziek op het Pompplein. Echt een leuke dag voor het hele gezin, of je nu wel of niet de zee in duikt.''

Check Rodi.nl/regio/bergen en Facebook Nieuwjaarduik Egmond voor meer leuke foto's

Meer berichten