Fragment uit de film The Whistler.
Fragment uit de film The Whistler. (Foto: Vlad Cioplea)

Festivalmaand Filmtheater Cinebergen

BERGEN - Januari staat bij Filmtheater Cinebergen in het teken van de filmfestivals IFFR (International Film Festival Rotterdam) en IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam). Woensdag 15 januari geeft Cinebergen om 20.00 uur alvast een voorproefje van de 49ste editie van het IFFR met de stijlvolle, Hitchcockiaanse thriller The Whistlers. En zondag 19 januari kan worden genoten van het dagprogramma The Best of IDFA on Tour met prijswinnaars en festivalfavorieten van het vermaarde documentairefestival.

The Whistlers

Op zijn bekende licht absurdistische wijze snijdt de geweldige Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu onderwerpen aan als loyaliteit, corruptie en bureaucratie in deze stijlvolle, Hitchcockiaanse thriller. Politieman Cristie doet dapper mee met het witwassen van drugsgeld door een bende, die hij eigenlijk had moeten oprollen. Maar dan ruiken zowel zijn meerderen als de bendeleden onraad. De hoofdrol in deze spannende en onvoorspelbare neo-noir film is weggelegd voor de inheemse fluittaal 'El Silbo Gomero', een gefloten versie van het Spaans, onbegrijpelijk voor de politie en daarom buitengewoon bruikbaar als geheim communicatiemiddel.

The Best of IDFA on Tour

 

The Best of IDFA on Tour is zondag 19 januari om 11.00 uur  het dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van het vermaarde documentairefestival dat langs filmtheaters door Nederland reist. Tijdens de pauze wordt in het knusse theatercafé door Erna Kunst van het Koken een lunch geserveerd.

In a Whisper

Winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary

Jeugdvriendinnen Patricia en Heidi groeiden op in Cuba, waar ze allebei studeerden aan de filmacademie. Afzonderlijk van elkaar ontvluchten ze hun vaderland, weg van de malaise en censuur. Wanneer ze, veertig jaar oud inmiddels, voorzichtig opnieuw toenadering zoeken, gebeurt dat op de manier die hun het beste past: via videobrieven. Een gevoelig, tweekoppig verslag van ontworteling, moederschap, filmliefde, vriendschap en vrijheid.

Sunless Shadows

Winnaar van de IDFA Award for Best Directing en openingsfilm van IDFA 2019

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid. De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken waarin ze vertellen over de gevolgen en redenen voor hun daad.

Voorspel (Foreplay)

Bijzondere juryvermelding binnen de IDFA Competition for Kids & Docs

De meest ongemakkelijke, maar ook spannende uren beleven middelbare scholieren ongetwijfeld tijdens de lessen seksuele voorlichting. Voorspel (Foreplay) laat zien hoe deze lessen worden gegeven op een vijftal Nederlandse scholen. Leerlingen krijgen vragen voorgeschoteld als "Is het iets om naar uit te kijken?" en "Hebben jongens het door als een meisje niet wil?" De antwoorden van de kinderen zijn vaak openhartig, soms verrassend en veelal ontwapenend naïef en streetwise tegelijk.
 

Collective

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Door zijn vasthoudendheid onthult Nanau stukje bij beetje de diepgaande corruptie waar zijn land onder te lijden heeft.

Gevestigd op landgoed 't Oude Hof in de voormalige houtzagerij de Zwarte Schuur, maakt Cinebergen met 14 voorstellingen per week deel uit van het internationale netwerk van Europa Cinemas. Filmtheater Cinebergen, Eeuwigelaan 7 (navigatie: Roodeweg), Bergen (NH). Voor het actuele filmaanbod: www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072 589 6310, infolijn: 072 581 5914.

Yvette van der Does
Meer berichten