Marcello Mastroianni met actrice Sophia Loren.
Marcello Mastroianni met actrice Sophia Loren. (Foto: aangeleverd)

Marcello Mastroianni bij Filmhuis Schoorl

SCHOORL - Filmhuis Schoorl staat vrijdag 10 januari in het teken van Italie's meest beroemde acteur Marcello Mastroianni (1924-1996). Hij werd ontdekt door Frederico Fellini en speelde in 120 films, meerdere daarvan prijswinnend en met Italie's meest fameuze actrice Sophia Loren aan zijn zijde. Filmhuis Schoorl draait op deze dag twee van Mastrioanni's bekendste films.

15.00 uur 'La Dolce Vita'

Marcello Rubini laat zich in deze iconische zwart-wit film meeslepen door het zoete leven van de jetset van Rome. Als columnist is hij op zoek naar sappige roddels en schandaal nieuws. Hij stort zich elke nacht in de drukte van Via Veneto, waar playboys, filmsterren en hoeren in nachtclubs en bordelen van het leven een feest proberen te maken. Rubini droomt ervan om een literair auteur te worden, maar hij laat die idealen varen voor een carrière in de winstgevende sensatiepers, hoewel hij ook de oppervlakkigheid en immoraliteit ervan inziet. Een van de beste en in elk geval meest toegankelijke films van Fellini met spectaculaire, aangrijpende en vermakelijke episodes, waaronder de beroemde scène in de Trevifontein.
Italië/Frankrijk, 1960, 174 minuten, regie: Federico Fellini, met: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg en Anouk Aimée, genre: drama, komedie.

20.00 uur 'Una Giornata Particolare'

Een klassieker die vele prijzen heeft gewonnen. 8 Mei 1939, heel Rome loopt uit voor de historische ontmoeting tussen Hitler en Mussolini. Voor wie er niet bij kan zijn, wordt het verslag door de hele stad uitgezonden. In de openingsscène zien we Antonietta (Sophia Loren) haar kinderen en haar man wekken die allemaal naar de parade gaan kijken. Zij blijft alleen achter in het appartement. Als haar vogel ontsnapt uit zijn kooi en verderop in het flatgebouw neerstrijkt komt ze een man (Marcello Mastroianni) tegen die als één van de weinigen ook niet is gaan kijken. Antonietta voelt zich tot de man aangetrokken en er ontstaat een bijzondere relatie tussen de twee.
Italië, 1977, 106 minuten, regie: Ettore Scola, met: Sophia Loren, Marcello Mastroianni en John Vernon, genre: drama.

Kaarten á €10 (€ 7,50 onder de 18 jaar)kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling) De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15.00 uur en om 20.00 uur in De Blinkerd aan Heereweg 150 in Schoorl.

Yvette van der Does
Redacteur Rodi Media
Meer berichten