(Foto: HVB)

Column HVB: IJspret

De schaatsen uit het vet halen, zouden veel jongeren deze uitdrukking nog kennen? Waarschijnlijk niet want 's winters wekenlang natuurijs is er vandaag de dag niet meer bij. Wat bijzonder jammer is omdat je in en om Bergen goed kunt schaatsen.

Bijvoorbeeld op de natuurijsbaan aan de Kerkedijk, de vijver rond het Oude Hof en op allerlei grotere en kleinere sloten in de diverse buurten. En vanaf de Berger Veersloten of het haventje van Zanegeest schaats je in een mum van tijd naar Alkmaar, Egmond en vandaar nog verder.

Mits het ijs uiteraard overal sterk genoeg is. Als je naar het verleden kijkt, slaat de weemoed wel eens toe.

In het jubileumboek Feest en Vermaak van de Historische Vereniging Bergen lees je hoe de Berger IJssport Vereniging gekostumeerde ijsfeesten organiseerde en - bij erg strenge vorst - verre tochten naar Urk. Berdos organiseerde molentochten over de ringvaart met vele honderden deelnemers, fakkeltochten rond het Oude Hof en tal van toertochten.

Wanneer de vorst aanhield, zetten de mensen soms zelf in hun buurt een landje, een parkeerplaats of een stuk straat onder water zodat kleine kinderen onder toezicht konden schaatsen. Op deze wijze kon ook in Bergen aan Zee worden geschaatst. Of de straat werd door ijzel vanzelf een mooie schaatsbaan, zoals bijgaande foto van de Ratelaarweg, door Ruurd Huikeshoven in 1979 gemaakt, laat zien.

In deze tijden van zachte winters mogen we al blij zijn met een paar dagen schaatsen op natuurijs, zoals in 2018, tenzij je naar de kunstijsbaan gaat natuurlijk. Een aantal jaren is er nog een kunstijsbaantje op het plein bij Loetje of naast de Ruïnekerk geëxploiteerd maar daar is nu ook geen sprake meer van.

Misschien een schrale troost ter afsluiting om te melden dat zachte winters, zelfs soms helemaal zonder ijs, zich ook in het verleden hebben voorgedaan. Dit geeft de burger weer wat moed.

door: Theo de Graaff

Marsha Bakker
Meer berichten