Familie Duin is gestopt met Hubo aan de Stroomerlaan

Algemeen
Voor Hans Duin zijn de laatste dagen in zijn werkplaats aangebroken.
Voor Hans Duin zijn de laatste dagen in zijn werkplaats aangebroken. (Foto: Ed Bausch

BERGEN - Duin is een logische familienaam in een dorp bij de zee. Niet alle inwoners met die naam zijn echter familie van elkaar. Hans Duin komt wel uit een groot gezin, met zes broers en zussen. Zij zijn met elkaar eigenaar van het grote pand aan de Stroomerlaan van waaruit de laatste jaren onder de vlag van Hubo de klussers en bouwers werden bediend. Het pand en de grond komen te koop. Want op 31 december rinkelde de bel in de winkel van Hans en zijn zoon Michiel voor het laatst.

DOOR ED BAUSCH

Gunfactor

"Tot 10 jaar geleden groeiden we jaarlijks nog wel een procentpuntje. Daarna begonnen we net als veel andere middenstanders te beseffen dat internet omzet van ons afsnoepte. Het is gewoon een realiteit en straks komt er in Nederland nog een tweede internetbedrijf dat alles levert (amazon). Onze zaak aan de Stroomerlaan draaide nog best goed, maar heeft niet voldoende perspectief meer". Aldus Hans Duin, aan wie 50 jaar werken niet is af te zien. "En ach, nu krijgt de andere Doe Het Zelf zaak in Bergen er wat bij. Zo is het ook goed, ik gun het ze van harte". De gunfactor had zijn zaak ook, denkt Hans. We hadden veel trouwe klanten, klussers en ook aannemers. En voor hen waren wij niet moeilijk. Dat komt misschien ook omdat de zaak begonnen is als aannemingsbedrijf, dan weet je wel van de hoed en de rand".

Amsterdamse tijd

Hans begon ooit na de MTS als technisch tekenaar, voor architect Brattinga in Bergen. Daarna ging hij zijn broer Ed achterna, die in Amsterdam ging studeren. "Daar werkte ik als tekenaar voor Eternit en voor uitzendbureau's. De avonden waren prachtig in Amsterdam, maar ja, ik moest de volgende dag altijd wel weer vroeg aantreden". Terug in Bergen ging hij met zijn geliefde, zoals het zo vaak gaat in Bergen, eerst in een zomerhuisje wonen en trok hij als 23-jarige in de zaak van zijn vader, vooral in het aannemerswerk, want de winkel was toen nog maar klein. En sowieso is de werkplaats altijd zijn favoriete terrein geweest. Nu is bijna alles verkocht, ook de meeste apparatuur in de werkplaats.

Timmeren voor de familie

"44 jaar geleden zei m'n moeder dat ik in het bedrijf moest komen. Nu maak ik nog wat kozijnen af en dan is het over en uit aan de Stroomerlaan". Als we door de gezellige werkplaats lopen zie je dat het hem toch veel doet. In het begin was het een volledig zelfstandige zaak, in 1990 begon de samenwerking met landelijke inkooporganisaties. Eerst als PlusKlus, in 2005 onder de naam Fixet en sinds 2014 als Hubo. "Tegenwoordig lijkt het motto te zijn: hoe groter de winkel, hoe beter of beter en goedkoper. Maar wij waren echt niet duur. Het is natuurlijk wel zo dat ook in Bergen de bevolking verandert: nieuwe inwoners lijken niet zulke klussers te zijn en laten makkelijker de boel verbouwen door een ander". Zoon Michiel, die ruim tien jaar geleden mede-firmant werd, heeft al een andere baan bij een bouwleverancier in Beverwijk. Hans blijft Bergenaar. "Ik hou wel wat apparatuur, want ik heb een grote familie en die weten mij wel te vinden als er iets te timmeren is", zegt de 67-jarige met een knipoog. Een stukje dorpse levendigheid aan de Stroomerlaan is hoe dan ook passé.

Uit de oude doos: het pand van Duin zoals het was in 1958.
Hans Duin voor de inmiddels gesloten zaak aan de Stroomerlaan.
Bijna alleen nog maar lege stellingen.