Ab Glas, de eerste Derper die een single liet uitbrengen
Ab Glas, de eerste Derper die een single liet uitbrengen ((Foto: Frits van Eck))

In Memoriam Ab Glas

Door: Frits van Eck

EGMOND AAN ZEE - Zondagavond 19 januari is plotseling beroepsartiest Ab Glas overleden. Deze rasderper verdient onderstaande terugblik…..

In het voorjaar van 2016 was ik een paar uurtjes bij Ab en Jopie op bezoek. Wat een verrassing, ben nauwelijks binnen of Jopie staat al met koffie en gebak voor mijn neus. Hoezo gastvrijheid...? Meer dan dat! Je voelt je meteen thuis.

Ab is een geboren en getogen Derper. Zijn moeder Griet was de dochter van de bekende dorpsomroeper Aris Gravemaker. Aris was een begrip in de Egmonden en ver daarbuiten. Ja, en als je vader Glas heet, dan liggen ook die roots in Egmond. Jopie: "Ab's geboortehuis stond in de 3e Oosterberg, zou daar best willen wonen".

Muziek

Vanaf zijn jonge jaren is Ab gek op muziek. Als hij van Ome Cor Gravemaker, ook al zo'n bekende Egmonder die helaas niet meer onder ons is, zijn eerste accordeon krijgt, een 12 basser, is hij de koning te rijk. Door zelfstudie leert hij al snel spelen. Amsterdammer Alex de Jong geeft in de regio voor de O.K. kerk opleidingen tot kerkorganist en zo leert Ab noten lezen. Al snel krijgt zijn omgeving in de gaten, dat een gezellige avond nog gezelliger wordt, als je Ab en zijn accordeon inhuurt. Achter de Watertoren staan in die tijd nog een paar zomerhuisjes. Ab speelt daar op zomeravonden, lekker buiten, voor vijf gulden per avond. Zijn repertoire van bestaande zeemansliedjes is nog niet groot. Maar ach, als de drank in de man is, heeft niemand door dat je sommige nummers vijf keer speelt. Grotere accordeons: 80 en zelfs 120 bassers, worden gekocht. Wat weinigen weten, is dat Ab ooit een 1e prijs haalde als kunstfluiter. De opname werd uitgezonden op de AVRO radio.

En dan komt de Eminent in zijn leven, een elektronisch orgel, hier komt de opleiding tot kerkorganist van pas. Met zwager Henk Kluft vormt hij al snel het Duo Ab Glas. Optredens in de regio en ook zeer regelmatig in de 'Speeltuin'. Heb er menig avond met plezier doorgebracht…

Grammofoonplaat

Ab komt in contact met liedjesschrijver Jaap Koeman. Hij neemt van Jaap nummers op in zijn repertoire. Dan krijgt hij van hem het advies een demo bandje op te nemen, met de belofte dit bandje bij Johnny Hoes af te leveren. Het resulteert in de zeventiger jaren in wat singletjes en een LP. Ab heeft er geen villa aan over gehouden. Op verzamel CD's kom je af en toe nog een nummer van Ab tegen, het levert financieel niets op, rechten afgekocht, want Johnny was slim. Je was toen blij en trots als je een plaatje mocht uitbrengen. Maar Ab is, dat kan niemand hem afnemen, de eerste Derper die een plaat heeft uitgebracht. Natuurlijk ontstaan dan ook leuke contacten met andere artiesten: het Cocktail Trio, Vader Abraham, de Zangeres Zonder Naam, André van Duin en anderen.

Beroepsartiest

Ruim 55 jaar is Ab beroepsartiest: mensen vermaken met muziek, grappen en grollen, pruiken, snorren, kunstneuzen, of een kraan op zijn hoofd. Niets is hem te gek om de stemming er snel in te brengen. Ab: "Eigenlijk ben ik meer een cabaretier". Op kermissen, tijdens carnaval en op alle soorten bruiloften en partijen zie je Ab Glas. Nog steeds…hooguit is de frequentie nu minder. Ooit trok hij wekenlang een volle kroeg in Harderwijk, Egmondse dienstplichtigen die in 't Harde lagen ontdekten als snel dat 'hun' Ab Glas daar speelde. Diep in de nacht thuiskomen was nooit een probleem. Tijdens zo'n nachtelijke thuiskomst is er ooit iets gebeurd langs de Hoeverweg, iets met een koe…en een koeienvlaai.

Visserijdag

Je kunt bijna stellen, zonder Ab geen Visserijdag. Bijna alle edities speelde hij er, eerst met Ome Cor en later met zijn neef Ger Gravemaker. Dit jaar laat hij verstek gaan. Ab is kortgeleden gedotterd en heeft net een nieuwe hartklep. Maar zijn zonen Addy en Edwin treden er wel op. Het vervult Ab met gepaste trots. Maar, belooft hij mij: "In het najaar ga ik weer aan het werk". Tenslotte is hij over een paar weken pas 79.

Januari 2020

En de belofte om weer aan het werk te gaan maakte Ab waar. Je kwam hem weer tegen. Ook kon hij mateloos genieten als De Hijgende Herten optraden op het Pomplein. Uiterlijk was er aan hem niet te merken dat de jaren gingen tellen. Op 19 januari kwam Ab plotseling te overlijden. Ik wens Jopie, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte in de komende tijd.

                                                        

Meer berichten