(Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

Eerste Aanschuiftafel meteen een schot in de roos

DOOR ED BAUSCH

BERGEN- Ontmoetingen, misschien nieuwe kennissen of vrienden vinden. Wie zou dat niet willen? Toch is het voor sommigen niet zo makkelijk die stappen te zetten.

Een vorm van eenzaamheid ligt dan op de loer. Daarom verwelkomde de Stichting Welzijn Bergen de initiatieven om laagdrempelige ontmoeting mogelijk te maken door diners te organiseren, onder de noemer De Aanschuiftafel.

"Vorige week vond daar de eerste van plaats in het T&O gebouw aan de Kogendijk. De respons was met 17 dinergasten uit Bergen en Bergen aan Zee meteen al boven verwachting en vooral was de sfeer heel goed", zegt Elfrith Schumacher, baliemedewerker ouderenwerk bij de stichting.Het Aanschuifdiner vindt voortaan plaats op de derde woensdagavond van de maand, dus het eerstkomende diner is op 19 februari. De start was mogelijk gemaakt door eenmalige bijdragen van de Hema en Drankenhandel Scholten. "Maar nu weten we dat we hiermee echt iets hebben aangeboord, waar we mee verder kunnen. Soortgelijke initiatieven zijn er ook in de Egmonden en in Schoorl. We hebben ook meteen een aantal vrijwilligers gekregen om de Tafels te begeleiden en mee te helpen met koken. De Aanschuiftafel is echt bedoeld voor wie veel alleen is, voor wie te vaak alleen eet. Het is natuurlijk best spannend om je daarvoor aan te melden. Maar het cadeau dat je jezelf ermee geeft is echt groot", zegt Elfrith gepassioneerd.

Schroom om vinger op te steken

Ze had een flinke carrière bij een handelshuis, maar is nu al 14 jaar bij toeval en met heel veel plezier een van de drijvende krachten bij de gemeentebrede stichting Welzijn, te vinden aan het Binnenhof in Bergen. "Eenzaamheid hangt niet af van geen geld hebben. Natuurlijk, mensen steken niet in het openbaar de vinger op en zeggen dat ze eenzaam zijn. Dus we doen onderzoek en benaderen kandidaten met onze folders. En natuurlijk is ons motto ook: hoort zegt het voort. Je zag bij de eerste Aanschuiftafel meteen al dat de tafelschikking soms veranderde en dat er een levendige sfeer ontstond, met kans op vriendschappen. Prachtig om te zien."

Aanmelden

Opgeven voor een volgende keer kan via 072 5821450 of e.schumacher@welzijnbergen.nl, wel graag een dag of vier van te voren. De diners aan de Kogendijk 42-A beginnen om 18.00 uur, inloop vanaf 17.45 uur. En eventueel halen de vrijwilligers de dinergasten ook nog op en worden ze weer keurig thuisgebracht.

Marsha Bakker
Meer berichten