Wijkagenten voorstanders voor vaste basis in Bergen

Algemeen
Wijkagenten Bergen en Bergen aan Zee Aletta Teerhuis en Vincent Beuling.
Wijkagenten Bergen en Bergen aan Zee Aletta Teerhuis en Vincent Beuling. Foto:Theo Annes

BERGEN - Het is niet standaard dat een duo wijkagenten gevormd wordt door een man en een vrouw. "Maar een goede bijkomstigheid is het wel", zeggen Aletta Teerhuis en Vincent Beuling. "We vullen elkaar goed aan, als we samen ergens bij betrokken zijn, of in ons overleg over kwesties."

Door Ed Bausch

'We zouden best wel weer een basis in Bergen willen hebben'

Tegenwoordig werken de wijkagenten in de regio vanuit Alkmaar. Liever hadden ze een basis in Bergen, maar door de bezuinigingen is dat momenteel niet zo. "Als het nodig is zijn we wel heel snel ter plekke in Bergen of Bergen aan Zee, hoor." Want die twee kernen vormen hun dagelijkse werkterrein. Daar zijn ze het aanspreekpunt voor de inwoners, scholen, bedrijven en instellingen. Daar rijden ze veel rond op de fiets of in de auto. Soms om iets uit te zoeken, soms gewoon om zich te laten zien. "Soms moeten we tegen de stroom in, dan weer gaan we gewoon met de golven mee. Het is maar net wat nodig is in een situatie", zegt Teerhuis. "Een wijkagent heeft een belangrijke taak op het vlak van preventie. Het valt ons op dat Bergenaren niet zo gauw een melding doen. Kennelijk zijn de mensen hier gewend veel zelf op te lossen. Wij doen pas een stap naar voren als een situatie lastig wordt, dan gaan we kijken en praten en eventueel collega's inschakelen. Wel zijn er momenten dat we graag eerder een melding zouden hebben gekregen. Een melding is voor ons nooit overbodig".

Van boeven vangen naar samenleving verbeteren

Eigenlijk willen ze, net als de meeste mensen, niet anders dan bijdragen aan een samenleving die zich steeds verbetert. "Natuurlijk, als je jong bent en je denkt na over een baan bij de politie, dan denk je vooral aan 'boeven vangen'. Maar bij de politie leer je snel en dan zie je dat ons beroep zoveel mogelijkheden biedt om allerlei vaardigheden in jezelf te ontwikkelen. Vaardigheden die maken dat je weet hoe je in situaties moet reageren en handelen. In andere plaatsen, vaak in drukkere plaatsen dan de kustdorpen, hebben we heel veel ervaring opgedaan. Ervaring die heel goed van pas komt in het werk als wijkagent. En we zijn zelf ook wat ouder geworden en hebben onze gezinnen, met de zaken die overal spelen", zegt Beuling.

Bezuinigingen in de zorg geven problemen

Teerhuis en Beuling hebben het best naar hun zin in de kustdorpen. "We zien wel dat net als elders de mentaliteit de laatste decennia verandert. Mensen klagen eerder en makkelijker over de politie, met de nieuwe media. Maar zeker ook zien we de gevolgen van bezuinigingen in de Geestelijke Gezondheidszorg en de Jeugdzorg. Die hebben absoluut geleid tot meer openbare onrust. Een andere, meer positieve, ontwikkeling met social media is dat de politie door de nieuwe media veel meer oren en ogen in de samenleving heeft gekregen. De komst van de buurt-what's app is echt een goede zaak."

Empathie tonen

"De politie moet ook bekeuren, handhaven, natuurlijk. Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat wij empathie tonen en samen met de mensen de goede weg vinden. Dat is prachtig aan ons werk." Het nachtleven valt in Bergen wel mee: "Je ziet een verschuiving van lokale dancings naar landelijke grootschalige festivals." Met de komst van duizenden toeristen in een lang seizoen hebben we vaak veel om handen, met meer gezondheidsproblemen en drukte in de horeca met soms bijbehorende problematiek."

Alle meldingen komen in een systeem en daarmee hebben Teerhuis en Beuling een goed beeld van hun dorpen. Via de website politie.nl of de politieservicelijn 0900 8844 kan men in een handomdraai de Bergense wijkagenten bereiken. En die zijn dan snel ter plaatse. Ze hopen wel op uitbreiding van het korps. "Dan kon er wellicht ook weer een vaste basis in Bergen zijn."