Europese School prolongeert bij schaakkampioenschap van Bergen

Algemeen
Het winnende team van de Europese School met v.l.n.r. Ivor Matviiets, Serge Matviiets, Charis Visser en Suban Ismailova.
Het winnende team van de Europese School met v.l.n.r. Ivor Matviiets, Serge Matviiets, Charis Visser en Suban Ismailova. (Foto: Schaakclub Bergen)

BERGEN - Een honderdtal belangstellenden is afgelopen zaterdag 21 januari getuige geweest van het 33e schoolschaakkampioenschap voor basisscholen van Bergen.

Voor het eerst werd het toernooi gehouden in de prachtige ontmoetingsruimte van de Lucebertschool, waar de organiserende Schaakclub Bergen een zeer gastvrij onthaal kreeg. Ook al werd niet meer in het vertrouwde onderkomen van Buurthuis T&O gespeeld, de sfeer en het enthousiasme van de deelnemers was zoals het al sinds 1988 is geweest: een propaganda voor de schaaksport en een evenement dat voor veel kinderen onvergetelijk zal zijn. Er zijn natuurlijk niet alleen maar winnaars en hier en daar moest een traantje worden weggepinkt na een teleurstellend resultaat, maar meedoen aan een 'echt' schaakkampioenschap blijft een indrukwekkende ervaring, vooral voor de kinderen die nog nooit eerder hebben meegedaan. En wie weet, zitten bij de verliezers van nu misschien wel de winnaars van de toekomst!

Mooiste resultaat

Sportief gezien heeft de Europese School het mooiste resultaat behaald. Met de twee ijzersterke broers Matviiets, die al hun 7 partijen wonnen, het slimme meisje Charis Visser, plus Suban Ismailova, die nauwelijks te verslaan was, werd slechts 3½ punt toegestaan aan de concurrenten. Het kampioenschap is dan ook dik verdiend en zal hun trainer Jasper Dekker veel deugd doen.

In de laatste ronde slaagde de Van Reenenschool erin om hun naaste belager af te schudden en een keurige tweede plaats te behalen. Ook hier kan een trainer van Schaakclub Bergen (Hans Stapel) met plezier terug kijken op de prestaties van zijn schaakleerlingen. De Matthieu Wiegmanschool had misschien gehoopt op meer dan de derde plaats, maar dat zat er deze keer niet in. Toch is een gevoel van trots op zijn plaats, want als je zoveel gemotiveerde schakers op school hebt, dat je vier teams kunt samenstellen, dan ben je gewoon heel goed bezig. Ook de Willem-Alexanderschool lijkt op de goede weg, want verwacht wordt, dat de eerste vruchten van extra schaaklessen in de komende jaren geplukt kunnen worden. De vroegere kampioenen Teun de Jager, Lucebertschool en Bosschool konden deze keer geen rol van betekenis spelen, maar vielen op door buitengewoon sportief gedrag. Ook hier worden schaaklessen gegeven en dienen jonge talenten zich aan, dus kan het zomaar gebeuren dat deze scholen volgend jaar weer meedoen om de prijzen.

De nummers 1 t/m 3 gaan op 21 maart in Hoorn meedoen aan de strijd om het kampioenschap van de NHSB.

Schoolschaakkampioenschap van Bergen voor basisscholen 2020

Eindstand:                                             Bordpunten      

1.     Europese School 1                         24½            

2.     Van Reenenschool 1                       21             

3.     Matthieu Wiegmanschool 1            19          

4.     Europese School 2                         15                

5.     Matthieu Wiegmanschool 2            14            

6.     Willem- Alexanderschool 1            14               

7.     Matthieu Wiegmanschool 3            14               

8.     Van Reenenschool 2                      13½             

9.     Teun de Jager                                 12                 

10.   Europese Combinatie                     11½           

11.   Willem- Alexanderschool 2            11               

12.   Lucebertschool                              10                 

13.   Matthieu Wiegmanschool 4             9                

14.   Bosschool                                        7½       

De winnende teams

Europese School 1: Ivor Matviiets, Serge Matviiets, Charis Visser en Suban Ismailova

Van Reenenschool 1: Luca Bos Eyssen, Raman Ali, Pepijn Meurs en Khaled Moussa

Matthieu Wiegmanschool 1: Tim Bakker, Dante Faber, Joep Stevens en Pepijn Stevens

Beste jongens: Igor Matviiets en Serge Matviiets - Europese School 1 met 7 uit 7!

Beste meisjes: Charis Visser – Europese School 1 en Szofia Szaraz – Europese School 2 met 4½ uit 7