(Foto: Pexels.com)

Indrukwekkend topveld bij NK 10 KM Groet uit Schoorl Run

SCHOORL - De gehele Nederlandse top strijdt zondag 9 februari bij de 43e Groet uit Schoorl run om de titels tijdens het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer. Organisator Le Champion heeft de twee huidige Nederlands kampioenen Michel Butter en Susan Krumins vastgelegd. Daarnaast hebben ook Richard Douma, Frank Futselaar, Roy Hoornweg, Bart van Nunen, Mohammed Ali, Noah Schutte, Lucas Nieuweboer, Stan Niesten, Mahadi Abdi Ali en Jesper van der Wielen hun deelname in Schoorl toegezegd. Bij de dames starten Maureen Koster, Jip Vastenburg, Kim Dillen, Jill Holterman, de zusjes Bo en Britt Ummels, Andrea Deelstra, Diana van Es en Jacelyn Gruppen op het NK 10 kilometer.

Bij de mannen zijn Richard Douma, Frank Futselaar en Roy Hoornweg de voornaamste kanshebbers voor de titel. Richard Douma, van origine een middenafstandsloper, is de te kloppen man op het Nederlands kampioenschap 10 kilometer in Schoorl.

Dames

Ook bij de dames gaat een ongekend sterk damesveld van start. Susan Krumins, Maureen Koster en Bo Ummels zullen voor het podium gaan tijdens het NK 10 kilometer. Susan Krumins stond vorig jaar ook aan de start in Schoorl, toen pakte ze goud op het NK 10 km en werd ze 2e overall.

Olympische Spelen

Voor veel atleten staat het komende jaar volledig in het teken van de Olympische Spelen. Een aantal van hen gebruikt de Groet uit Schoorl Run als voorbereiding op Tokyo, zoals Susan Krumins. Naast het feit dat de 10 km voor haar een goede test is in haar Olympische trainingsschema, zal de huidige nationaal kampioene op de 10 km er alles aan doen om haar titel te prolongeren. Dat geldt ook voor Michel Butter, die Schoorl gebruikt als test voor zijn laatste kwalificatiemogelijkheid. Eind vorig jaar lukte het hem in New York niet zich te kwalificeren voor de Olympische marathon, maar Butter heeft nog tot 31 mei om aan een van de twee eisen van de Atletiekunie te voldoen.

Internationaal veld

De Groet uit Schoorl Run laat al jaren zien dat de strijd tussen de Nederlandse en internationale top spannend kan zijn. Zo stond Michel Butter in 2018 als tweede op het overall podium van de Mizuno 10 km. Bij de dames staat Anna Emilie Møller uit Denemarken tussen de Nederlandse vrouwen. Deze Deense nam op haar 19e al deel aan de Olympische Spelen in Rio. Møller zal het de Nederlandse dames in Schoorl lastig gaan maken. Daarnaast is Møller ook in staat om het parcoursrecord bij de dames te verbreken. Het parcoursrecord bij de vrouwen dateert uit 2008 en staat op naam van Hilda Kibet (31:01).

lees meer

Meer berichten