Jacob Glas, alias Jaepie-Jaepie, is met afstand de bekendste 'redder van Egmond'
Jacob Glas, alias Jaepie-Jaepie, is met afstand de bekendste 'redder van Egmond' (Foto: Ravioli)

Jaepie-Jaepie redt Duitser

Rubriek: satire met Ravioli en Michel Ranzijn

EGMOND AAN ZEE - Van de regen in de drup. Zo kunnen we de situatie omschrijven van een Duitser die een verlate nieuwjaarsduik afgelopen zondag in het water zag vallen. Bart Stein (42) heeft - volgens getuigen - zijn leven te danken aan de uit de dood herrezen Jaepie-Jaepie, die eens te meer liet zien waarom hij 'dé reddingsboei' van Egmond is.

Waarom Stein besloot om een duik te nemen met dit hondenweer is bij de redactie onduidelijk. Goede vriend Dietrich Dweil (43) begreep het ook niet. ''Unglaublich und wir haben es gewusst'', was zijn reactie op de vraag of dit verstandig was.

Getuigen

Jacob Glas, alias Jaepie-Jaepie, is met afstand de bekendste 'redder van Egmond'. Hij leefde van 1832 tot 1910. Uitzonderlijke reddingsacties vormden altijd zijn specialiteit. Getuigen leken dan ook niet verbaasd dat Jaepie-Jaepie nog eenmaal was opgestaan uit de dood. Stein legde - uit dankbaarheid - een bloemetje bij het beroemde standbeeld voor hij terugkeerde naar 'heimat'. Volgend jaar 1 januari is Stein stipt op tijd aanwezig voor de officiële nieuwjaarsduik en hij deed een belofte: ''Passiert nicht noch mal.''

Meer berichten