Dorpshuis De Hanswijk staat dit jaar in het teken van vijftig jaar bestaan.
Dorpshuis De Hanswijk staat dit jaar in het teken van vijftig jaar bestaan. ((Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES))

Dorpshuis De Hanswijk viert 50-jarig bestaan

EGMOND AAN DEN HOEF - Dorpshuis De Hanswijk viert dit jaar feest. Het bestaat namelijk vijftig jaar en dat zal zeker niet onopgemerkt blijven. Begin januari werd gestart met een tentoonstelling van exposanten uit de afgelopen twintig jaar. Bert de Leeuw, voorzitter van Stichting Dorpshuis Egmond aan den Hoef en manager van het Dorpshuis, kijkt tevreden terug op de achterliggende periode; én vooruit naar de toekomst.

Na een rondleiding door het gebouw wordt duidelijk dat dit een ontmoetingscentrum is voor jong en oud. Een multifunctioneel centrum dat ook onderdak geeft aan verschillende welzijns- en (semi) gezondheidsorganisaties. ''Er is iedere dag veel reuring,'' zegt Bert de Leeuw. ''Vooral op de maandag en dinsdag is het hier een drukte van belang". En inderdaad: jong en oud weten de weg naar het dorpshuis goed te vinden en dat is toch een prettig idee.

Metamorfose

De afgelopen vijftig jaar is veel veranderd aan het aanzicht van het pand. "In 1996/1997 is het pand grondig verbouwd. Je kunt toen spreken over een ware metamorfose. Er is een ruime sportzaal, die ook gebruikt kan worden als theater. Het podium, dat afgescheiden kan worden van de sportzaal, wordt multifunctioneel gebruikt. Zowel de muziek- als de toneelvereniging maken er gebruik van, maar ook– compleet met spiegelwand – wordt het gebruikt door een balletschool. Verder zijn in het gebouw een aantal zalen en de lounge, compleet met een bar, voor een gezellige nazit. En natuurlijk ontbreekt een biljart niet. Het dorpshuis is toegankelijk voor iedereen en veel verenigingen maken gebruik van ons dorpshuis.''

Activiteiten

"Naast Micheline DanceStudio en kleinere verenigingen zijn theatergroep Horizon, toneelvereniging De Flierefluiters, musicalvereniging De Hanswijckers, volksdansvereniging Sarajevka, gymnastiekvereniging Spirit, Jeugdbelangen Egmond en de CreaActieven Egmond wekelijks te vinden bij De Hanswijkers. Maar ook Lamoraal van Egmont, dat op 21 maart een Voorjaars- en Jubileumconcert verzorgt, is een vaste bezoeker. Maar is er ook alle ruimte voor zaalvoetballers, volleyballers, klaverjassers en bridgers. En niet te vergeten de schoolgym.''

Exposanten

''Op dit moment kunnen belangstellenden genieten van de eerste overzichtstentoonstelling van exposanten die in de afgelopen twintig jaar hun werk in het dorpshuis hebben getoond. Vanaf 30 augustus volgt een tweede overzichtstentoonstelling. Verder kijken we nu al uit naar 26 september. Dan is de jaarlijkse Burendag waarbij wij het dorp zullen uitnodigen voor een ontbijt in het dorpshuis en er 's avonds onze receptie is vanwege ons vijftigjarig bestaan''. Op 14 juni is het Hoever Dorpsfeest, en het jubileumjaar wordt afgesloten met een kerstmarkt in Dickensstijl op 13 december.

Geen vrijwilligers

Het beheer van het dorpshuis De Hanswijk is een professionele organisatie zonder echte vrijwilligers. Dat neemt niet weg dat er veel vrijwilligers rondlopen bij de vele activiteiten van de organisaties in het dorpshuis. ''De vaste bezoekers vinden hun eigen weg en dat gaat prima. Ik ben zelf voor acht uur in dienst als manager en je ziet dat iedereen zich thuis voelt in het dorpshuis en dat ze daar allemaal goed mee omgaan. Bert ziet wel dat erin het dorpshuis een verschuiving plaatsvindt van een 'zalenverhuurbedrijf' naar een organisatie die zich meer openstelt voor het sociale welzijn van de burger. "Een leuk voorbeeld is de Aanschuiftafel, waarbij wij onze accommodatie beschikbaar stellen aan vrijwilligers die voor mensen in de buurt eenmaal per maand komen koken. Daar komen meestal tussen de 30 en 35 mensen op af. Samen eten, dat is bijzonder gezellig.'' Bert wil ook wel even vermelden dat er voornamelijk aan de buitenkant van het dorpshuis een zogenaamd zorgrandje te vinden is van paramedische organisaties. Al met al ook na 50 jaar een bruisend dorpshuis!

Meer weten: dehanswijk.nl.

Meer berichten