Vuurtoren van de week: Kolbeinstangi.
Vuurtoren van de week: Kolbeinstangi. (Foto: Wim van der Craats)

Vuurtoren van de week: Kolbeinstangi

Tekst: Frits van Eck

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Kolbeinstangi.

Het klimaat van IJsland kenmerkt zich als een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in het binnenland.

Wisselvallig klimaat

Het IJslandse klimaat is berucht om zijn wisselvalligheid. Meestal komt er een hardnekkig lagedrukgebied voor in de buurt van IJsland. Het is een ruige bestemming voor vooral natuurliefhebbers die het land steeds vaker weten te vinden.

1942

De vuurtoren Kolbeinstangi is een 19 meter hoge, vierkante betonnen toren. Hij is actief geworden in 1942. De lichthoogte bedraagt 24 meter. Om de tien seconden geeft het licht een flits van 2 seconden in de kleuren wit, rood en groen, afhankelijk van de richting. Hij staat op een schiereiland en is het leidende licht voor het dorp Vopnafjörður, ongeveer 2 kilometer ten noordoosten van deze stad. De toren is via de weg makkelijk bereikbaar maar is helaas voor bezoekers niet toegankelijk.

Schijn bedriegt

Door het ontwerp van de toren lijken er zwarte strepen op de toren te zijn aangebracht. De robuuste galerij trekt nogal de aandacht waardoor het lichthuis een beetje weggedrukt wordt. In tegenstelling tot veel vuurtorens op IJsland is deze niet beschilderd in de felle oranje/rode kleur.

Coördinaten: 65° 46' N - 14° 48' W

Meer berichten