Frits: de jeugdherinneringen aan Egmond zijn me nog steeds dierbaar
Frits: de jeugdherinneringen aan Egmond zijn me nog steeds dierbaar (Foto: Ineke Zwaan)

Rubriek: 10 vragen aan Frits van Eck

DE EGMONDEN - In de rubriek '10 vragen aan...' worden tien vragen gesteld aan een persoon uit het gebied van de krant en het online medium van Rodi. De ondervraagde moet ook een opvolger benoemen. 10 persoonlijke vragen om elkaar beter te leren kennen. Deze week - tijdens de tweede editie - in de schijnwerpers: Frits van Eck. Sjef Kenniphaas benoemde Frits als zijn opvolger in de rubriek.

Wie bent u/wat doet u?

Mijn naam is Frits van Eck, geboren op 't Woud in 1944 en opgegroeid rond het Nachtegalenpad in Egmond aan den Hoef. Ook eind jaren zestig was het in Egmond bijna onmogelijk passende woonruimte te vinden. Oudorp werd voor jaren de nieuwe stek. Op dit moment geniet ik van de vrije tijd die je als gepensioneerde hebt en kan volop bezig zijn met filmen en fotografie. De fotografische medewerking aan de boeken 'Le Champion, 50 jaar pionieren', de 'Canon van Egmond' en 'Roeland Koning en de Derpers' hebben veel tijd gekost maar gaven veel voldoening.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Jaap en Corrie, Jaap was in Egmond jaren bekend als 'Jaapie shag en vloei'. Waarom? Dat kunt u zelf wel invullen.

Wat heeft u met dit dorp?

Tja, wat heb ik eigenlijk met Egmond. Ik denk dat je geboortegrond altijd blijft trekken. Met het klimmen der jaren ga je ook romantiseren. Egmond heeft een prachtige omgeving. Zelfs als de toeristen het dorp overspoelen vind je in de duinen de nodige rust en ruimte.

Wat is de mooiste plek in Egmond?

De mooiste plekjes vind je volgens mij in de voormalige duinen van Six, waar Jaap Joet jarenlang de scepter zwaaide. Niet dat hij, terwijl hij mijn buurman was, de Van Eckjes gunsten verleende. Ook wij moesten een bramen- en/of duinkaart kopen… Natuurlijk deed je dat niet, je zag het als jouw duinen, met soms vervelende gevolgen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Vooral de jeugdherinneringen aan Egmond zijn me nog steeds dierbaar, schaatsen op de Slotgracht en als er een riempje knapte rende je naar schoenmaker Mannes die het snel herstelde. Bij Piet Burger narcissen koppen en er slingers van rijgen. En je verkocht ze aan passerende automobilisten.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Als ik het in Egmond voor het zeggen had dan zou ik er allereerst voor zorgen dat het vertrouwen tussen bestuurders en inwoners hersteld wordt en dat de huidige verzorgingshuizen open kunnen blijven.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Het beste advies dat me ooit gegeven is: 'Koop een huis'. Dat moest buiten Egmond gebeuren, plan Slot 1 kwam pas later van de grond. Na vijf jaar pendelen, in de zomer huisje hier, in de winter daar, tussen diverse locaties ben ik voor dat gegeven advies nog steeds dankbaar.

Wat is uw toekomstwens voor Egmond?

Je zou willen, maar het is niet te realiseren, dat in Egmond de klok een beetje teruggedraaid zou kunnen worden, minder auto's, iets minder dagjesmensen en toeristen. Wat minder kledingwinkels en hiervoor in de plaats een wat gevarieerder winkelaanbod. Ik mis Foto Jonker, de drogist…..maar misschien moet ik niet zo zeuren.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat zou u hem/haar willen vragen?

De opvolger in deze rubriek is Karin Hubbeling, ik zou haar willen vragen of ze met mij nog veel kroketten wil blijven eten.

Meer berichten