Hetty Hafkamp neemt afscheid van de gemeente Bergen

Algemeen
Hetty Hafkamp: 'Als je met elkaar praat is de kans groter op wederzijds inlevingsvermogen.'
Hetty Hafkamp: 'Als je met elkaar praat is de kans groter op wederzijds inlevingsvermogen.' (Foto: Theo Annes)

Door Ed Bausch

BERGEN - Maandag 2 maart neemt Hetty Hafkamp afscheid van de gemeente Bergen. In Kranenburgh, het museum dat ze toch maar voor elkaar kreeg, al vroeg in haar eerste termijn van zes jaar als burgemeester. 'De hoofdprijs', zo noemde ze haar aanstelling als burgemeester destijds in het voorjaar van 2008.

"Ik denk dat ik 3 maart gewoon lekker ga genieten van alle mooie natuur, want ik blijf hier graag wonen." Een beetje in het midden tussen Friesland en haar kinderen en kersverse kleindochter. Ze kwam uit de provincie aan de overkant van de Afsluitdijk, als geboren Hilversumse. In Leeuwarden studeerde ze en daar werd ze in de tachtiger jaren in de grote uitbreidingswijk Camminghaburen directeur van een destijds nieuw concept: een gezondheidscentrum met huisartsen, apotheek, fysiotherapie bij elkaar. Ze raakte er ook thuis in de politiek, als lid van GroenLinks. Namens die partij kwam ze in de Leeuwarder gemeenteraad en was ze bijna twee termijnen wethouder. "Ik hield gewoon van openbaar bestuur", zegt ze nu, terugkijkend op de periode dat ze in als vijftiger opeens naar ander werk moest omkijken. Dus het werd een weg die meer wethouders volgen: burgemeester worden.

Liever duidelijk dan hard

Het werd de toen nog betrekkelijk jonge fusiegemeente Bergen. Van stad naar platteland. "Ja, ook terug naar mijn geboorteprovincie, maar zeker niet los van Friesland." Ook daar heeft ze nog vele vrienden en ze ijvert er als bestuurslid van de stichting Paard van Fryslân voor de plaatsing van een 25 meter groot Fries paard ('hynder') op de Afsluitdijk, als welkom bij de intrede van Friesland. Misschien tekent voorliefde voor kunst (Hafkamp mag graag beeldhouwen) en de verondersteld verbindende kracht daarvan wel haar houding in haar functioneren als bestuurder. "Altijd uitgaan van oprechte interesse in de wereld en in de mensen om je heen, niet zozeer koersen op splitsing of hardheid." Duidelijk was en is ze zeker wel, zegt ze van zichzelf, en dat is ook het beeld dat van haar bestaat. "Een besluit is een besluit."

'Fatsoen moet je doen'

"Fatsoenlijk gedrag is voor mij wel belangrijk." Dat is wat ze kwijt wil over de soms stormachtige aanvallen op 'haar' colleges van burgemeester en wethouders en soms ook op haarzelf. "Je kunt van mening verschillen, maar je blijft wel fatsoenlijk tegenover elkaar." In dat opzicht is ze zeker even van haar stuk geraakt door de commotie die het televisieprogramma 'De Opstandelingen' veroorzaakte. Daar kwam ze niet goed uit de verf. "Het was een programma dat een onevenwichtig beeld neerzette van de situatie. Het gemeentebestuur werd gemakzuchtig en onplezierig weggezet op beeld. Nu, een paar maanden later, zijn de aantijgingen uit het programma ongefundeerd gebleken. De uitspraak van de Raad van State over de planschadeclaims en de uitkomsten van het onderzoek naar vastgoed waren in ons voordeel. Daarmee is het beeld uit de media hopelijk weer hersteld."

Liedje van Youp

Onlangs zag ze 'Met de kennis van nu', de nieuwste voorstelling van Youp van 't Hek. Dat vat haar gevoel wel samen. "Een burgemeester weet echt niet alles. En altijd werk je op basis van besluiten die de gemeenteraad heeft genomen. Die zijn immers leidend in de democratie. Ik heb daarbij vooral gekeken of de procedures goed waren, zuiver. Ja, met de kennis van toen." Het mooiste aan haar werk vond ze de bezoeken aan heel veel mensen in het hart van de samenleving. "Prachtige gesprekken mochten we overal in de gemeente voeren onder de noemer 'De Burgemeester komt naar u toe'. Het maakte niet uit wat er op tafel kwam en ik zorgde voor de koekjes. Als je met elkaar praat is de kans groter op wederzijds inlevingsvermogen."

Een suggestie voor haar opvolger, of eigenlijk sowieso voor burgemeesters: "Openbare orde en veiligheid zijn de wettelijke portefeuilles van een burgemeester. Toezicht en handhaving horen daar eigenlijk niet bij. Daar zitten politieke aspecten aan en die passen beter bij een wethoudersportefeuille."

Geleerd over het leven

Wat is er in twaalf jaar Bergen in Hetty Hafkamp veranderd? "Nou, eigenlijk niet zoveel. Nou ja, misschien dat je altijd leert, blijft leren. En dat moet ook. Ik heb hier ontzettend veel geleerd over het leven. Een verandering nu is wel dat ik straks niks meer hoef, maar wel veel mag." Met veel plezier zal Hetty Hafkamp doorgaan met bestuursfuncties zoals bij het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten of de Boekmanstichting. Of wie weet wat op maatschappelijk terrein. Maar eerst: "Gewoon op een mooie ochtend op de fiets kunnen stappen."

Ze is erkentelijk voor de twaalf jaar waarin ze met veel plezier en hard heeft gewerkt. Het was zeker ook de periode dat de sociale media hun rol gingen spelen. "En die hebben, naast hun leuke kanten, het werken in openbare functies wel veranderd. Maar ik kijk vooral met heel veel dankbaarheid terug op deze mooie jaren."