Zafanya (voorgrond) schittert in 'Annie de musical'.
Zafanya (voorgrond) schittert in 'Annie de musical'. ((Foto: Diana Vellema))

Rol in musical 'Annie' past Zafanya als een jas

Door Ed Bausch

SCHOORL - Van haar ouders mocht de 11-jarige Zafanya een keer auditie doen voor een rol in een musical. Ruim duizend andere kinderen uit het hele land hadden dezelfde gedachte. "Met dertig kinderen, beurtelings in groepjes van 6, dans en zing ik nu in de grote theaters de rol van weeskind Tessie in de musical 'Annie'. Met elkaar vormen we het koor. In een jaar tijd is mijn leventje wel behoorlijk anders geworden, een droom is uitgekomen."

Want al toen ze zeven was wist Zafanya Kersten het zeker: zingen en dansen moest haar toekomst zijn. In totaal 24 keer mag Zafanya de rol spelen, nog tot en met mei. Op andere dagen spelen andere kinderen haar rol. Anders zou het te veel worden. De arbeidsinspectie werkt graag mee, maar kijkt natuurlijk ook goed naar de regels. Onlangs stond Zafanya nog op het podium in de televisie-uitzending rond de uitreiking van de Musical Awards. Sinds begin december straalt ze in de theaters in het prachtige decor met musicalsterren als Edwin Jonker en Willemijn Verkaik. "Natuurlijk hoop ik later net zo'n grote ster te worden", zegt Zafanya als we haar mogen spreken vlak voordat haar vader Diego haar voor een avond naar het theater in Groningen gaat brengen. "Ik vind het geweldig om te doen en om andere mensen blij te maken met zingen en dansen."

Net topsport

Van een gesprekje met Zafanya wordt het Bergens Nieuwsblad helemaal enthousiast. Alles aan de elfjarige ademt theater: haar mimiek, haar gebaartjes en haar manier van praten over acteren zouden menig volwassene niet misstaan! Niets daarvan is aangeleerd, zo is ze gewoon. "Eigenlijk had ik helemaal geen ervaring, toen ik auditie ging doen. Maar iedere ronde kwam ik verder en o, wat was ik gelukkig, tot tranen toe, toen ik hoorde dat ik echt mee mocht doen." Van huis uit kreeg ze de musicalcultuur niet eens echt mee. "Maar", zegt vader Diego, "Als ouders staan we achter onze dochters als die graag met passie iets willen doen. Wat wij nu doen voor haar lijkt op wat ouders doen voor kinderen die goed zijn in sport. Dat is soms best pittig, maar we zijn een gewoon gezin en geven nu veel tijd aan de begeleiding van deze wens van Zafanya, die voor deze tijd eigenlijk alleen nog maar de musical 'The Lion King' had gezien."

Slotliedje hoogtepunt

Zafanya zit nog op de Adriaan Roland Holst basisschool in Bergen en daar krijgt ze natuurlijk wel theaterlessen. Soms moet ze nu, als ze door de week ergens in het land moet optreden, een schooldag missen. Maar dat kan ze inhalen. "De school geeft veel medewerking en verder is ze daar een gewone leerling, hoor", zegt haar vader. Zafanya zegt nooit zenuwachtig te zijn "Ik heb altijd alleen maar heel veel zin om zo'n groot podium op te stappen in de theaterspots." Over de musical zegt ze: "De voorstelling 'Annie' is heel anders dan de film destijds. Het is een heel frisse benadering doordat we acteren in een decor als een striptekening. Het is voor mij een hoogtepunt als ik meezing met het slotliedje, dat is zo ontroerend."

Hoe zal het na mei verder gaan met het Schoorlse natuurtalent? "Mijn moeder zegt dat er vanzelf wel weer wat op mijn pad komt. Ik deed al modellenwerk en ik stond daarna al meerdere malen in folders van grote winkelketens!" Binnenkort is de dansende en zingende Zafanya ook te bewonderen in Noord-Holland, Half maart in schouwburg Het Park in Hoorn en in mei in het Amsterdamse DelaMartheater. Kijk hier voor data en tickets.

Ruud de Waard
Meer berichten