Rubriek: 10 vragen aan

Algemeen
Ger Baltus.
Ger Baltus. (Foto: aangeleverd)

DE EGMONDEN - In de rubriek '10 vragen aan...' worden tien vragen gesteld aan een persoon uit het gebied van de krant en het online medium van Rodi. De ondervraagde moet ook een opvolger benoemen. 10 persoonlijke vragen om elkaar beter te leren kennen. Deze week - tijdens de volgende editie - in de schijnwerpers: Ger Baltus.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Ger Baltus, een geboren en getogen Egmond-Binner. Ik ben de trotse vader van Justin en Anouk, de man van Elma. Samen met mijn collega Clifton heb ik een bedrijf gespecialiseerd in de handel van leliebollen. Daarnaast haal ik veel plezier uit de verzorging van mijn jongste broer Ron. Hij heeft het syndroom van Down en woont al jaren zelfstandig in De Stolp in Heiloo.

Van wie bent u dr ien?

Mijn vader was Gerrit Baltus en mijn moeder Bets Groot. Ik ben geboren in 1954 op de Herenweg 23 en vijfde uit een gezin van 8 kinderen. Vanaf mijn jonge jaren werkzaam op zaterdag en in de vakanties op ons bedrijf, bloembollen kwekerij en export. Wij verkochten in het voorjaar ook tulpenbloemen, narcissen slingers en plantjes aan de weg, iets waar mijn moeder altijd mee bezig was (en wij dus vaak ook in onze “vrije” tijd). Dus je kan wel zeggen geboren en getogen in ons dorp. Zelf wonen Elma en ik al vanaf 1988 aan de Herenweg tegenover Heegemunde.

Wat heeft u met dit dorp?

Echt, heel veel. Het is een prachtige plek met mooie duinen en een prachtig strand. Er wonen veel mensen die graag leuke dingen organiseren voor dorpsbewoners. Vandaar dat we veel verenigingen hebben/hadden waarin samen vele evenementen tot stand komen/kwamen.

Wat is de mooiste plek in Egmond?

Dat blijft toch de Abdij. Met zo’n belangrijke geschiedenis vanaf het moment dat de monnik St. Adelbert aan land kwam (ca.690 n. chr.). Deze plek is zo belangrijk geweest voor heel Noord-Holland en ook Nederland. De eerste dijk van Nederland (door de paters aangelegd) is de Zanddijk richting Limmen. Daarnaast ben ik daar vroeger een aantal keer misdienaar geweest en kan ik me herinneren dat ik één keer appels uit de tuin heb gejat. Daar was ik latere leeftijd natuurlijk weer minder trots op!

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat zijn er veel. De eerste Egmond op z’n Kop en de 24 uur autopetten. Het familietoernooi bij Adelbert. De jeugdtoernooien, survival tochten en sportquizen met Egmondia en Zeevogels. De Rinnegommerkerk. De prachtige wandeltochten vanuit huis via duin, strand en derp weer terug. Dit doe ik trouwens nog steeds. Ook dat John Swart, Jan de Waard, Willem Swart en ik af en toe narcissen van Apeldoorn Bloembollen kunnen bemachtigen om die weer in en om Egmond Binnen/aan de Hoef te kunnen planten. De lente begint in Egmond.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Dat is niet moeilijk, bouwen. Alle 8 de politieke partijen in de gemeenteraad van Bergen zijn er voor. Momenteel zit ik in Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen 300. Wij, en de dorpsbelangen- en de ondernemersvereniging, we willen alle dat jeugd in ons dorp kan blijven wonen. Het verenigingsleven nieuw leven inblazen, sociale omgeving, Deka, liefst weer een bieb, sociale jongeren woningen en ouderenhuisvesting waardoor jeugd kan doorstromen naar bestaande huizen enz. enz.: het moet verbeteren.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat iemand 35 jaar terug tegen me zei: Ga mee naar de yoga, het zal je goed doen. Nou dat klopt. Het deed en doet me goed net als mindfulness trouwens. Daarnaast heb ik hobby’s zoals suppen, hardlopen, wandelen en fietsen. Het kan ook zijn dat ik mezelf het beste advies gaf door met Elma te trouwen.

Wat is uw toekomstwens voor Egmond?

Dat er weer gebouwd mag worden, dat we elkaar blijven groeten op straat en tolerant zijn en dat het verenigingsleven verder blijft bloeien. Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat zou u hem/haar willen vragen? Om eerst de vraag van Jos Apeldoorn te beantwoorden: Ondanks mijn leeftijd wil ik voorlopig niet met pensioen gaan. Dat is het voordeel van een eigen bedrijf hebben. Het kan natuurlijk ook een nadeel zijn, maar bezig blijven en af een toe een beetje stressen schijnt goed voor de geest te zijn.

Opvolger Ben van Woezik

Omdat wij graag een ijsje halen in het dorp wil ik als mijn opvolger Ben van Woezik vragen. Ben hoe is het om voorzitter te zijn van Adelbert in combinatie met het runnen van een mooie ijsmakerij?