Vuurtoren van de week: Sandstedt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Frits van Eck)

Door: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het Duitse 'Oberfeuer' Sandstedt.

Het 'Oberfeuer' Sandstedt staat aan de oever van de Wezer (in het Duits: Weser). Het is één van de grootste rivieren in Duitsland. De rivier draagt de naam vanaf Hann.Münden, de plaats waar de Werra en Fulda samenkomen.

Rivier

De Werra is in feite de bovenloop van de Wezer. Vanaf Bremen wordt gesproken over de Beneden-Wezer. Een zeer druk bevaren rivier en het is logischerwijs noodzakelijk dat vuurtorens er voor zorgen dat de vele schepen veilig de Noordzee kunnen bereiken. Bij eb ontstaan er vele strandjes, Sand in de naam is dan ook meer dan terecht.

1981

Deze vuurtoren is operationeel geworden in 1981 en kan met recht een jonge toren genoemd worden. Het station werd al opgericht in 1898. Het is een 35 meter hoge, slanke ronde toren met een grote, achthoekige, trechtervormige top. De toren is wit geschilderd en heeft een rode band. De top is eveneens rood, een schilderbeurt lijkt wel noodzakelijk. De lichthoogte bedraagt slechts 23 meter. Kennelijk zijn kleur en vorm al opvallend genoeg. Vanuit een klein venster onder de trechtervorm wordt het witte licht iedere zes seconden even onderbroken. Deze vuurtoren vormt een lichtlijn met het 420 meter stroomopwaarts gelegen 'Unterfeuer'. Vlak bij deze toren vaart een pontje je naar de overkant van de Wezer, voor mij altijd een leuke onderbreking….zeker als de zon schijnt.

Coördinaten: 53° 21' 40.26" N - 08° 30' 38.34'' O