(Foto: Kees Blaauboer)

Egmonders op het Bailkalmeer in Siberië

Door: Cor Mooij

EGMOND AAN ZEE - De uitdaging was groot, een schaatstocht van 210 kilometer op het Baikalmeer in Zuidoost Siberië bij de Ice Skate Challenge 2020. Bij gebrek aan natuurijs in Nederland worden er in het buitenland allerlei natuurijswedstrijden gereden zoals in Oostenrijk op de Weisensee en in Finland en Zweden waar onlangs nog het Nederlands kampioenschap op natuurijs is verreden. Voor twaalf Nederlanders waaronder vier Egmonders, Kees Blaauboer, Henk Jan Verdonk, Ko Groot en Piet-Wim Bras zochten het hogerop in het Russische Siberië met temperaturen van -20 tot -30 graden onder nul op een ijsvlakte van 1 meter dik en niet geprepareerd ijs. Het zou een barre tocht worden die over meerdere dagen werd verreden en met een zeer hoog risicofactor. Door de Russische overheid zijn zij begeleid door drie ervaren gidsen met een hovercraft en een arts.

De reis die begon in Eindhoven by night werd al snel overtroffen door Moskou by Night. De Ice Challenge kwam in zicht , maar eerst nog een transfer naar luchthaven Domededovo via de reusachtige metrostations in Moskou. Met volle bepakking en medische apparatuur gingen de avonturiers op weg naar Irkoetsk waarna de groep met de bus naar het Baikalmeer werden gebracht, daar werd overnacht in Iglo's aan de rand van het meer. "Na een verkenning van het maagdelijke blauwe ijs op een meer van 31.500 kilometer, kon de tocht beginnen van Sakhyurta bij het Olkhon eiland naar Lystvyanka bij Irkoetsk met begeleiding van een hovercraft voor als het nodig was bij ernstige verwondingen of ongelukken dat dan eerste hulp kon bieden". Kees Blaauboer," het schaatsen verliep niet vlekkeloos met vele hindernissen onderweg, je moest sowieso met stokken schaatsen, vergelijkbaar met het langlaufen in de sneeuw. Het ijs deed denken aan het Bos van Wallers bij de wielerklassieker Parijs – Roubaix.

Voldoening

Ook hier liggen de kasseien er maagdelijk bij maar om er overheen te fietsen is toch wel wat anders". Het ijs op het Baikalmeer bestaat uit allerlei sprookjesachtige structuren bedekt met sneeuw en glinsterend als een ruwe diamant tussen twee bergketens in. Een prachtig decor. Knie beschermers en elleboogbeschermers waren geen overbodige luxe voor de mannen. Voor zover bekent hoefde de begeleidende arts maar een keer in actie te komen om een bebloede elleboog te verbinden, het slachtoffer kon zijn tocht vervolgen. Ko Groot,"Dat het de nodige inspanning heeft gekost is zeker , maar de voldoening om terug te kijken op deze onvergetelijke reis is groot" Alle deelnemers wisten de finish in Listvyanka nagenoeg heelhuids te bereiken. Als aandenken kregen de Egmonders Groot, Blaauboer, Verdonk en Bras een Challence trofee, een T shirt en een talisman van paardenharen. Zij kunnen terugkijken op drie dagen prachtig zonnig weer met weinig wind. Terug in Irkoetsk was er na de lunch nog even tijd voor een rondleiding om daarna de volgende ochtend aan hun 24 uur durende terugreis te beginnen met drie vluchten en eindigend op Schiphol. Kees Blaauboer moest zich in Nederland wel melden bij de fysio therapeut met een pijnlijke rug.

Meer berichten