(Foto: Pexels.com)

Co & Rona: Een agressieve eenheid… (Column Giselle Ecury)

… die ons in de greep heeft, die kwam en zag. En néé, wat hierop volgt – aldus Julius Caesar – leg ik deze eenheid níet in de mond. Het overwinnen laat ik over aan ons!

Wanneer deden Co & Rona hun intrede? In december 2019. Vaag, ver. In China. Erg voor de mensen daar, maar ik herinner me niet, dat ik me er bijvoorbeeld met Kerst mee bezighield. Van lieverlee ging het er héél erg aan toe. Alles werd er platgelegd. Desondanks maakten Co & Rona een ware opmars, waaruit blijkt hóe sterk we verbonden zijn met elkaar en de rest van de wereld. Italië. Wintersporters. Andere reizigers, want wat kunnen we dát geweldig goed: onszelf verplaatsen. Reisje hier, stedentripje daar. Wedstrijdje bijwonen, feesten, concerten, huppetee! Spotgoedkoop, dus vliegen maar! Ver weg kwam dichtbij. Inmiddels had het een naam: COVID-19, abstracter klinkend dan "rode hond" of "polio", maar ondertussen is het alles behalve abstract gebleken.

Alleen al het feit dat de regering in overleg met het RIVM dagen en nachten doorhaalde om te besluiten hoe wij met zijn allen ermee zouden moeten omgaan, betekent dat de mensen die dat hysterisch en belachelijk vonden, ongelijk hebben gekregen. Desondanks zijn er medelanders die de gewenste anderhalve meter afstand niet respecteren, helaas. Daarmee geven zij Co & Rona vrij spel en hun medemensen bezorgde momenten.

Toch noem ik het een duo dat als eenheid opereert. Co hakt met een akelig bijltje, omdat het voor ouderen kan gaan om leven en dood. En vanwege het tekort aan zorgmedewerkers moeten die in Italië al bij wijze van spreken op de stoel van God gaan zitten: laten we de jonge vrouw leven of de oude man? Is dat geen leeftijdsdiscriminatie? Misschien lapte zíj lang Covid aan haar feestlaarsjes en hield hij zich meteen streng aan de opgelegde regels. Wie weet nou hoe de toekomst van deze twee eruit zal zien? Stel dat de oude man Covid-19 overwint en op een dag heldhaftig een vlak vóór een auto overstekende dreumes van het wegdek grijpt, om daarmee dat jonge leventje te redden, jóuw dreumes. Terwijl een paar jaar later blijkt, dat de jonge Covid-19-patiënte Append achter het stuur zit en een ernstig ongeluk veroorzaakt met acht doden en gewonden tot gevolg, onder wie jij?

Kijk dan naar Rona! Zij boort ondanks alles óók onze creatieve kanalen aan, maakt nederig, vrijgevig, liefdevol. Houdt ons de spiegel voor: opeens vermindert in China de stikstofdioxide-uitstoot met 35-50%, in Noord-Italië daalt die per week met 10%! Ook onze snelwegen zijn heerlijk rustig, 's avonds is het buiten doodstil en het is eveneens een stuk schoner. Mensen kijken naar elkaar om, vragen of het goed gaat. Laten we dát zo houden. Misschien moeten we minder stressen, weer mondkapjes en andere dingen produceren in Nederland en gewoon accepteren dat onze heerlijke zomers soms fris en nat zijn, maar vooral zo leuk! Co & Rona leren ons waarom het draait in het leven. Een ware overwinning. Blijf gezond!

Meer berichten