Column

Coronavirus: alle tijd om nu te lezen, dus boekentips!

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Door: Kees de Bakker

Sommige mensen gaan er nu op uit: naar bouwmarkten, naar meubelboulevards en tuinbedrijven, pakken de fiets of wandelen om te genieten van de natuur. Anderen genieten van meer vrije tijd en pakken een boek. Daarom een paar boekentips in diverse genres. De Boekenweek is verlengd tot en met 31 maart dus u heeft bij aankoop van 15 euro aan boeken recht op het gratis Boekenweekgeschenk. En kunt u Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker herlezen in dit Max Havelaarjaar (het boek verscheen in 1860).

Wil je een verhaal lezen over iemand van nu, lees dan over de pas geleden overleden dichter en aucteur Jules Deelder het boek De zin van het leven ben je zelf van Anton Slotboom. Heb je o.a. de reportage van John Schoorl in de Volkskrant gelezen over schilder David Hockney van de gay-zwembadschilderijen lees dat interview terug in de bundel Buitenstaanders, waarin ook een portret van jazzgitarist Philip Catherine.

Wie een historische roman wil lezen, kan bijvoorbeeld Heren van de thee van Hella S. Haasse lezen over het plantersbestaan in Nederlands-Indië of Cynthia Mc Leod over de slavernij in Suriname in het verfilmde Hoe duur was de suiker? Hanny Alders publiceerde vier boeken over de middeleeuwen: over de Tempeliers Non nobis, over de troubadours Marcabru, huursoldaat en vrouwenhater, over de Katharen De volmaakte ketter en over de Moren De kopiist. Ze schreef ook drie reisboeken over de troubadours, Katharen en Moren .

Wie de boeken van Stephen King te eng vindt zoals The Shining en de opvolger ervan Dr. Sleep, kan de nieuwste Michael Connolly Nachtvuur lezen over rechercheur Harry Bosch en zijn nieuwe collega Renee Ballard en kan zich verlustigen aan zijn nieuwste boek. Behalve Connelly en Lee Child volgde ik ook altijd de geweldige Bernie Gunther-reeks van de helaas overleden auteur Philip Kerr over de in nazikringen verkerende antiheld., Metropolis was het laatste veertiende postume deel.

Door een verblijf van 8 maanden in de Noorse havenstad Bergen heb ik al jaren een zwak voor de betere Scandinavische thriller. Laatst verschenen titels: Stormwaarschuwing, deel 2 in de Doggerland-reeks van de Zweedse Maria Adolfsson met inspectrice Karen Eiken Hornby, Slachtoffer 2117, deel 8 in de Q-reeks met rechercheur Carl Mørck en drijvende kracht Assad van de Deense auteur Jussi Adler-Olsen en Het mes – Harry Hole 12 van de Noor Jo Nesbø met held Harry Hole.

Afgelopen najaar las ik boeken van wereldauteurs als Alexandre Dumas (1802-1870) en Charles Dickens (1812-1870, exact tien jaar jonger dan Dumas). Van Dickens had ik al Olivier Twist gelezen, en begon aan het autobiografische David Copperfield (uit 1850). Prachtig boek, maar volgens ingewijden geeft Great Expectations (Grote verwachtingen) uit 1861 een beter beeld van het leven van de grote schrijver, dat begon als wees, ik ben al halverwege, het leest als een trein en het is ook verfilmd. Net als De graaf van Monte-Christo uit 1844 met o.a. Gérard Depardieu in de hoofdrol. Grote verwachtingen ga ik binnenkort lezen, maar De graaf van Monte-Christo, een uitgave van maar liefst 937 pagina's, heb ik reeds verslonden. Het is een ouderwetse avonturenroman die menigeen met rode oortjes zal lezen over een jonge kapitein die erin geluisd wordt door een medeminnaar van zijn geliefde en de boekhouder op zijn schip. In een kerker belandt waar hij pas na 14 jaar uitkomt. Door een truc met een lijkenzak als hij zich in plaats van de overleden pastoor in een lijkenzak verstopt en zo in zee wordt gegooid. Hij overleeft het en gaat weer varen. De pastoor vertelde hem in de kerker over verborgen schat op het eiland Monte-Christo. Als de buit in zijn bezit is, neemt hij op gepaste wijze wraak.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding