Karavaan Festival vraagt iedereen op om Vriend van Karavaan te worden en zo ondersteuning te geven voor het voortbestaan.
Karavaan Festival vraagt iedereen op om Vriend van Karavaan te worden en zo ondersteuning te geven voor het voortbestaan. (Foto: Bowie Verschuuren)

Groeizucht ingehaald door de realiteit

REGIO - Het locatietheaterfestival Karavaan Festival kan niet doorgaan. Team Karavaan: "Vanmiddag stuurden wij een persbericht de wereld in. Een persbericht dat we liever niet verstuurden. Een persbericht dat we enkele weken geleden nooit verwacht hadden te hoeven schrijven: Karavaan Festival mag dit jaar niet doorgaan." 

Een super moeilijk besluit voor het gezelschap, maar met de aangescherpte maatregelen rondom de Corona-crisis de enige beslissing die ze konden maken. Met pijn in het hart moeten ze toezien dat het werk van ruim 150 kunstenaars, ondersteund door tientallen 'creatives' en 'crew' en de ruim 300 voorstellingen verloren gaan.

Negen voorstellingen zouden speciaal in regio Alkmaar worden gemaakt

Er stonden 9 landelijke premières gepland; voorstellingen die vanaf eind april op locatie zouden worden gemaakt en gerepeteerd. Van een grootse opera op het strand van Bergen aan Zee tot een theatrale wandeling door de polders rondom het dorpje Driehuizen. Het festival vond dertien betekenisvolle plekken in de regio: muziektheater over luchtbespiegelingen in een glazen tulpenkas, theater over landgrenzen op de grens van Sint Pancras en Langedijk, een oer-opera over de VOC-mentaliteit op het strand, het boerendrama Kiem op een boerderij in Schermerhorn en een spectaculair avond Wilde Westen in Heerhugowaard (waarin een echte Indiaan speelt die uit Canada moet komen) - slechts een greep uit het programma.

Een complex geheel en teveel mensen en partijen om de agenda's leeg te vegen en het festival naar een latere datum te kunnen verplaatsen. Daarnaast zijn de vele tribunes en theatertenten op latere momenten deze zomer niet beschikbaar.

Programma najaar
Karavaan onderzoekt nog of de eigen boerenproductie Kiem en de coproductie Onze Kersentuin in de late zomer gespeeld kunnen worden, zodat liefhebbers dit seizoen toch nog kunnen genieten van buitengewoon theater op locatie. Ook het al eerder afgelaste Alkmaar Light Festival kan hopelijk worden verschoven, naar het vroege najaar. Karavaan Festival in 2021 is van 21 t/m 30 mei.

Word Vriend
Het grootste gedeelte van het werk voor het festival was al verzet en kaartverkoop zou op 3 april starten. Karavaan Festival vraagt iedereen op om Vriend van Karavaan te worden en zo ondersteuning te geven voor het voortbestaan. Kijk voor meer informatie op Karavaan Festival 

Yvette van der Does
Meer berichten