Alimentatieplichtige ondernemer en coronacrisis

Partnerbijdrage
Kim Walburg.
Kim Walburg. (Foto: aangeleverd)

Mogen gedupeerde ondernemers vanwege het coronavirus stoppen met het betalen van alimentatie?

Het zijn zware tijden voor veel ondernemers. En steunmaatregelen of niet, voor verreweg de meeste ondernemers is het de komende maanden ‘erop of eronder’. 

In onze praktijken hebben wij dagelijks te maken met ondernemers. De laatste tijd krijgen wij vanwege de groeiende en voortdurende coronacrisis problemen ook steeds meer vragen van gescheiden ondernemers over alimentatie: “Ik kan het nu niet meer betalen, kan ik iets aan de alimentatie doen?”, of: “kan ik zomaar stoppen nu?”. 

Het antwoord is: “ja” en “nee”. Wij lichten dat toe.

Ook al neemt men over het algemeen aan dat een crisis van tijdelijke aard is, het staat niet ter discussie dat de economische impact van de coronacrisis nu al ongekend groot is, dat een recessie onafwendbaar lijkt en meer impact zal hebben dan bijvoorbeeld de kredietcrisis 2008. 

Het kan dus niet anders dan dat vanwege de coronacrisis heel veel onderhoudsplichtige ondernemers te maken zullen krijgen met de situatie dat zij niet meer aan hun onderhoudsverplichting kunnen voldoen. 

Een ondernemer die een alimentatieverlaging als gevolg van de coronacrisis wil forceren, zal deze situatie in ieder geval aannemelijk moeten maken. Maar goed, als er bijvoorbeeld sprake is van een onderneming in een zwaar getroffen sector zullen daaraan niet al te hoge eisen worden gesteld. 

Uiteraard zal dan eerst geprobeerd moeten worden om in overleg met de ex-partner tot minnelijke afspraken te komen (dus niet zomaar stoppen met betalen, maar ga in overleg met elkaar), al dan niet van tijdelijke aard. Leidt dat tot niets, dan zal alsnog naar de rechter moeten worden gestapt, wat op dit moment overigens een moeizame aangelegenheid is vanwege de (tijdelijke) mindere inzetbaarheid van de rechtbanken. Nog meer reden dus, om allereerst te proberen om dit soort zaken samen te regelen. 

Daarbij mag van de ex-partner natuurlijk ook de nodige souplesse en begrip worden verlangd, want te star willen blijven vasthouden aan de huidige bijdrage(n) zou uiteindelijk zelfs tot gevolg kunnen hebben dat de ondernemer in zodanige grote liquiditeitsproblemen komt, dat een faillissement het gevolg is. En dan staat de ex-partner misschien wel met volledig lege handen. 

Kortom, stop niet zomaar met betalen, maar probeer in overleg tot afspraken te komen. Bijvoorbeeld over een tijdelijke verlaging, met de afspraak dat de (financiële) onderbouwing achteraf (wanneer er meer inzicht kan worden gegeven in de gewijzigde financiële situatie op structurele basis) wordt aangeleverd en de tijdelijke afspraken kunnen worden herzien. 

Voor meer vragen: bel of mail ons! 

Kim Walburg (06 47 68 47 02) & Jenny de Boer (06 20 58 38 22), sectie Personen & Familierecht CKH Advocaten

walburg@ckh-advocaten.nl en deboer@ckh-advocaten.nl

Jenny de Boer.