Cultureel Bergen op lokale televisie

Algemeen
Maya Link presenteert wekelijks over beeldende kunst, fotografie, film, muziek, literatuur, architectuur, cultuurhistorie en podiumkunst in Bergen
Maya Link presenteert wekelijks over beeldende kunst, fotografie, film, muziek, literatuur, architectuur, cultuurhistorie en podiumkunst in Bergen (Foto: aangeleverd)

BERGEN – Binnen de gemeente Bergen (Egmond, Bergen en Schoorl) werken kunstenaars, muzikanten, organisatoren en culturele instellingen keihard door om zoveel mogelijk met de Corona maatregelen, troost, schoonheid en afleiding te blijven bezorgen aan kunstminnende bewoners van Bergen.

Het Cultureel Bergens Platform, bestaande uit 12 culturele organisaties, heeft het initiatief ontwikkeld om het talent van Bergen en de kunstuitingen en verhalen die nu niet bezocht kunnen worden of zichtbaar zijn, via een nieuw cultureel magazine over het voetlicht te brengen.

Binnen het nieuwe Cultureel Bergen presenteert Maya Link wekelijks afwisselende items over beeldende kunst, fotografie, film, muziek, literatuur, architectuur, cultuurhistorie en podiumkunst in Bergen. Cultureel Bergen neemt een kijkje achter de schermen bij makers en organisatoren, die ondanks de crisis doorwerken aan hun grote passie of voorbereidingen treffen voor nieuwe producties in het nieuwe seizoen binnen de 1,5 meter samenleving. Cultureel Bergen is een circa 25 minuten durend programma, dat wekelijks wordt uitgezonden door RTV 80 op vrijdag en zaterdag en via Flessenpost. Vanuit Museum Kranenburgh worden de eerste (coronaproof) studio-gasten ontvangen en gaat het camerateam op zoek naar verborgen verhalen en activiteiten.

De eerste uitzending 

Ellen Klaus, coördinator Cultureel Bergens Platform vertelt:  "In de eerste uitzending van vrijdag 15 mei zien we onder andere hoe beeldend kunstenaar Martijn Engelbregt in zijn studio, de Bergense brandweerkazerne, werkt aan zijn 'opstekers'  we gaan op zoek naar de Bergense architectuur met architect Rob de Vries, we luisteren naar het dagelijks gedicht van Sjoerd Kuyper, we horen wat de transformatie wordt van het Slotkwartier in Egmond aan de Hoef, we volgen Allard Kaai die de activiteiten van medebewoners in deze Corona tijd fotografeert en we hebben Wies Kavelaar, (Wies en de Liefde) in de studio die vertelt over haar nieuwe album."

De regie van Cultureel Bergen is in handen van Marcus van Hoorn. Redactie en productie worden verzorgd door Sies Vrasdonk, Monique van Zelst en Martina Koolwijk en andere leden van het Cultureel Bergens Platform.

Het Cultureel Bergens Platform wordt gevormd door 12 organisaties in gemeente Bergen die zich inzetten voor een levendig kunst- en cultuurklimaat in Bergen. Dat zijn Abdij van Egmond, Bibliotheek Kennemerwaard, Cinebergen, KCB, Kranenburgh/Sterkenhuis, Kunst10Daagse, Slotkwartier/culturele instellingen Egmond, Erfgoedplatform BES, The International Holland Music Sessions (TIHMS), Woodlands Festival, VVV Hart van Noord-Holland, SchoK.